Home » Reportage
zilver prinsenhof delft

Zilver als pronkstuk en geschenk

Als je aan zilver denkt, dan denk je waarschijnlijk aan luxe en rijkdom. En vaak was dat ook zo. Toch speelde zilver ook in het leven van veel gewone burgers een belangrijke rol. Welke rol? Dat kun je nu nog bekijken in Museum het Prinsenhof Delft.

Dat zilver voor de rijken belangrijk was, heeft eigenlijk weinig uitleg nodig. Bij grote feestelijke banketten, moest luxe tafelzilver de toon zetten. Door de tafel letterlijk schitterend te dekken, waren de gastheren en -vrouwen er zeker van dat hun gasten niet uitgepraat zouden raken tijdens het banket, maar als het even kon erna ook niet. Daarom werd er flink uitgepakt met tafelzilver en werd de feesttafel gedekt met spectaculair vormgegeven tafelzilver, zoals grote en rijkversierde bokalen waarover gegarandeerd zou worden nagepraat.

Zulke stukken waren uiteraard bedoeld voor de hele speciale gelegenheden. Maar ook in het iets gewonere leven speelde zilver een rol. Zeker naarmate de rijkdom van de hoge burgerij in de Republiek groeide. Toen kregen de rijke burgers ook de kans om zilver cadeau te doen. Bijvoorbeeld bij geboortes, ontving de pasgeboren baby een cadeautje van zilver. Dat was niet alleen een bijzonder cadeau, maar het was ook een soort financieel onderpand. In geval van financiële nood kon het zilver worden verkocht, om de ergste nood te verhelpen. Zulke geschenken gingen vaak generaties lang mee. Families koesterden zulk zilverwerk als erfstuk en droegen het over op hun kinderen.

Onder de burgerij die zich zilver kon veroorloven, waren niet alleen kunststukken in trek, maar ook meer praktische voorwerpen. Zo verschenen er in de achttiende eeuw ook zilveren broodmanden. Echter, de burgers die zich zo’n zilveren broodmand konden veroorloven, behoorden nog altijd tot de allerrijksten van de Republiek.

Al met al hoorden de zilveren voorwerpen die de Delftse meesters maakten, tot de absolute top. Hun werk werd soms nog hoger aangeschreven dan de schilderkunst van meesters zoals Vermeer. In de tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800, wordt voor het eerst in vijftig jaar veel van dat topwerk samengebracht in Museum Prinsenhof Delft.

Wil je de tentoonstelling zien? Dan moet je snel zijn! De tentoonstelling is nog te zien tot 3 januari, reserveren is verplicht. 

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt