Home » Rubrieken

Bijzondere rollen van vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Terwijl mannen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) massaal naar het front vertrokken, bleven veel vrouwen thuis achter. Zij waren echter verre van passieve toeschouwers in dit conflict. Integendeel, talloze vrouwen vervulden, zowel bewust als onbewust, cruciale rollen gedurende deze periode.

Vrouwen namen tijdens de Tweede Wereldoorlog beslissingen over hoe zij hun leven wilden leiden en hoe zij hun land wilden dienen, ongeacht de risico’s die daarmee gepaard gingen. Zo voegde een Nederlandse vrouw zich bij het Friese verzet, nam een twintigjarige de rol van kampbeul op zich en werd een Joodse arts gedwongen om voor een nazi te werken. Samen met de andere vrouwen die in deze rubriek worden belicht, hebben zij op unieke wijze hun stempel gedrukt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Deze rubriek zal een selectie verhalen van vrouwen behandelen die bijzondere rollen vervulden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Adolf Hitler verleent in maart 1941 het IJzeren Kruis 2e klasse aan Hanna Reitsch
Reportage - 29 mei 2024

Hanna Reitsch, wordt gezien als een van de meest opmerkelijke vliegeniers van haar tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte haar carrière echter nauw verweven met het naziregime…

 Lyudmila Pavlichenko met haar geweer in een loopgraaf
Reportage - 29 mei 2024

Na de Tweede Wereldoorlog ging Lyudmila Pavlichenko de geschiedenis in als de beste vrouwelijke sluipschutter ooit. Ze werd ook een prominent figuur in de Sovjetpropaganda in de westerse wereld.

Joodse Raad en Marie Stoppelman
Reportage - 28 mei 2024

De Joodse arts Marie Stoppelman werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om met kamparts Josef Mengele te werken. Wat is haar verhaal?

Lise de Baissac in de SOE
Reportage - 28 mei 2024

Lise de Baissac was de eerste vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog per parachute in bezet Frankrijk werd gedropt. Ze was een van de 'D-Day Girls'.

Kampbewaakster Irma Grese.
Reportage - 15 mei 2024

De 22-jarige Irma Grese was een van de beruchtste, gevreesde en vooral meest sadistische bewakers die ooit in een naziconcentratiekamp heeft gediend.

Verzetsstrijdster Esmée Adrienne van Eeghen.
Reportage - 15 mei 2024

Esmée van Eeghen was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het Nederlandse verzet, maar haar motieven werden al snel in twijfel getrokken toen ze een liefdesrelatie kreeg met een Duitse officier...

Abonneren op Bijzondere rollen van vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog