In het navolgende overzicht worden, in de volgorde van de nummering door prof. A.E. van Giffen, de hunebedden besproken die we om verschillende, daarbij aangegeven redenen als markant aanduiden.
Hunebedden
Hunebedden zijn de oudste monumenten in onze streken. Maar ze behoren hier eveneens tot de meest raadselachtige fenomenen. Ooit werd verondersteld dat de bouw van hunebedden het werk van reuzen zou zijn. Zo op het eerste oog doen ze soms weleens denken aan uitwerpselen van giganten. Wat weten we vandaag de dag nu feitelijk over hun ontstaan, functies en bouwers? In deze online special een stand van zaken van de (archeologische) kennis op dit gebied.
De hunebedden in Nederland zijn overblijfselen van de Trechterbekercultuur, genoemd naar de karakteristieke trechtervorm van de aardewerken potten die men maakte.
Winactie tot 15 augustus. Maak nu kans op gratis toegangskaarten voor het Hunebdcentrum in Borger. Onze partner Archeologie Magazine geeft gratis kaarten weg!
Waar diende de Hunebed vroeger voor? Over de functie van deze reusachtige steun verschillen de meningen.
Het Hunebedcentrum in Borger is gelegen op zo’n 18 km ten westen van Drenthe´s hoofdstad Assen, halverwege tussen Groningen en Emmen.