God op aarde: keizer Domitianus
Deze tentoonstelling vol met internationale topstukken over die nu te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden laat zien dat je waarschijnlijk al meer over keizer Domitianus weet dan je doorhebt. Deze derde en laatste keizer uit de Flavische dynastie was bijvoorbeeld aan de macht tijdens de verwoesting van Pompeï en maakte de bouw van het Colosseum af.
De tentoonstelling richt zich vooral op de beeldvorming rondom keizer Domitianus. Tijdens zijn regeerperiode (81 tot 96 na Chr.) bloeide het Romeinse Rijk op, werden er veel iconische gebouwen toegevoegd aan Rome en bereikten kunst en literatuur ongekende hoogtes. Toch werd hij in 96 vermoord en is hij daarna vaak afgeschilderd als een van de slechtste keizers van het Romeinse Rijk. De oorzaak hiervan lijkt vooral te liggen in zijn slechte relatie met het senaat en het feit dat hij zichzelf zag als een god op aarde.
De verschillende kanten van de keizer en hoe hij werd omschreven worden in de tentoonstelling onderzocht aan de hand van allerlei soorten bronnen, ook uit buitenlandse musea. Beelden, literatuur en verschillende soorten gebruiksvoorwerpen worden aangevuld met een informatieve audiotour, ook voor kinderen. Al met al is deze uitgebreide en diepgravende tentoonstelling over een interessante maar te weinig bekende keizer zeker een aanrader.