Home » Tips
Torgau Saksen

Torgau, brandpunt in de geschiedenis

Torgau speelde een grote rol in de Reformatie en Maarten Luther bezocht de stad meer dan 40 keer. Beeldbepalend in het stadsbeeld is het enorme Paleis Hartenfels aan de Elbe. Opvallend is de grote wenteltrap aan de buitenzijde. In het paleis zit ook de eerste nieuw gebouwde protestantse kerk ter wereld. In de oude slotgracht van het paleis wonen nu enkele beren.


Visit Torgau


In de oude stad Torgau staan meer dan 500 goed bewaard gebleven gebouwen met voornamelijk Gotische en Renaissance stijlinvloeden. Er zijn diverse sporen te vinden over de tijd van de Reformatie, zoals het kantoor van de Superintendur of de keurvorstelijke kanselarij. De grafsteen van Katharina von Bora, de vrouw van Maarten Luther, is te vinden in de Marienkerk. De stad heeft een aantrekkelijk centrum met een grote fontein op het stadsplein. Vergeet niet om de oudste speelgoedwinkel van Duitsland te bezoeken; Carl Loebner uit 1685. In Torgau pauzeren ook veel toerfietsers, want de stad ligt aan het populaire Elbefietspad.


monument torgau


In 1945 vond een mijlpaal in de geschiedenis plaats. In WO2 rukten de geallieerden op uit het westen en het oosten. Het was een kwestie van tijd dat zij elkaar zouden ontmoeten. Dit gebeurde op 26 april 1945 bij de Elbebrug in Torgau. De foto van de ontmoeting van Russen en Amerikanen is wereldberoemd. Op de plek van de originele brug (na de oorlog kreeg de stad een nieuwe brug over de Elbe) staat nu het monument ‘Denkmal der Begegnung’.


kastelen in Saksen


Schlosserland Sachsen kaart


De Saksische vorsten bouwden veel paleizen, burchten en kastelen. Het bezoeken ervan is een populaire activiteit en honderden locaties, inclusief fraaie tuinen, is Saksen rijk bedeeld. Bekende objecten zijn het Zwingerpaleis in Dresden, jachtslot Moritzburg, Burcht Kriebstein, Vesting Königstein, Albrechtsburcht in Meissen, Slot Hartenfels in Torgau en Slot Colditz.


In Saksen zijn kastelen en paleizen voordelig te bezoeken met de ‘Schlosserlandkaart’. Deze geeft 10 dagen onbeperkt toegang tot 45 toplocaties. Twee volwassen met kinderen tot 15 jaar betalen slechts 42 euro voor de kaart. Niet per persoon, maar in totaal. Dat maakt het bezoeken van kastelen, paleizen en vestingen in Saksen zeer laagdrempelig.


 

Meer inspiratie