Zin in kennis? Paul van den Akker vertelt u graag over de culturen van Meso-Amerika.
Hij geeft in 2018 en 2019 de leergang Meso-Amerika voor HOVO Amsterdam aan de Vrije Universiteit. HOVO Amsterdam organiseert cursussen aan de VU die voor iedereen vanaf 50 die meer wil leren. Wat wil Paul van den Akker zijn cursisten bijbrengen en wie is hij?
Dr. Paul van den Akker heeft zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden verricht. Hij is als archeoloog en antropoloog gespecialiseerd in de inheemse culturen van Centraal Amerika en Mexico, waar hij enkele jaren heeft gewoond. Daarnaast begeleidt hij culturele (studie)reizen naar Guatemala. Hij geeft voor HOVO Amsterdam aan de Vrije Universiteit onder andere de leergang Meso-Amerika: vóór de Spaanse verovering (najaar 2018) en de periode erna (voorjaar 2019)
Interview met Paul van den Akker
1. Wat is uw vakgebied en wat vindt u binnen uw vakgebied het interessantste onderwerp?
Als archeoloog ben ik gespecialiseerd in de archeologie van Meso-Amerika, de huidige regio van Mexico, Belize, Guatemala, Honduras en El Salvador. In het verleden heb ik archeologisch onderzoek gedaan naar de pre-koloniale geschiedenis in Mexico en Panama. Tijdens deze opgravingen werd ik me steeds bewuster van de culturele continuïteit in deze gebieden: de mensen waarmee ik samenwerkte zetten de tradities en wereldvisie van hun voorouders voort.
Zo begon ik mij steeds meer te interesseren in de hedendaagse manier van leven en hoe deze overeenkomt met de informatie die wij uit archeologische bronnen halen. Sinds mijn promotie-onderzoek naar de voortzetting van de Mayakalender in moderne Mayagemeenschappen in de hooglanden van Guatemala kijk ik met compleet andere ogen naar archeologische sites. Dit is ook hetgeen dat ik wil overbrengen in mijn cursussen.
2. Wat maakt het lesgeven leuk?
Het leukste aan lesgeven is de interactie, het interesseren en nieuwsgierig maken van studenten. Nieuwsgierigheid roept vragen op en vragen leiden tot nieuwe kennis, zowel voor mij als voor de student. De rol van HOVO vindt ik erg belangrijk omdat het een brug slaat tussen academisch onderzoek en een breed geïnteresseerd publiek dat wel een academische interesse heeft. Zonder oppervlakkig te worden breken we wel uit de beruchte "academische bubbel".
3. Heeft u eerder lesgegeven aan cursisten vanaf 50 jaar? Wat zijn uw ervaringen?
Ik heb eerder cursussen gegeven bij verenigingen voor amateurastronomen waar de meerderheid van de leden boven de 50 jaar oud zijn. Het is leuk om les te geven aan dit publiek omdat zij een brede kennis en levenservaring met zich meebrengen, wat soms bij jongere studenten ontbreekt. Vaak hebben zij al in dit gebied gereisd en of hebben hier uit eigen interesse boeken over gelezen. Zo kan je de discussies tijdens de pauze vaak naar een hoger niveau tillen en leer ik er zelf ook veel van.
4. In welk opzicht zijn uw cursussen uniek / waar ontlenen ze hun meerwaarde aan?
Tijdens de cursus over de Mayakalender springen we over en weer tussen het heden en het verleden. Het doel hiervan is om aan te tonen dat de Mayakalender niet verloren is en om de oude kalender aan de hand van praktische voorbeelden uit het heden beter te begrijpen. In de leergang Meso-Amerika kijken we op chronologische wijze naar de historische ontwikkelingen in dit gebied. Zo bespreken we in deel I de Olmeekse moedercultuur, de Mayabeschaving en het Azteekse rijk. In deel II kijken we naar de verovering van Meso-Amerika en de gevolgen hiervan zoals het samenvloeien van de Katholieke en de inheemse religie, de verspreiding van ziektes en de nieuwe machtsstrijd die zicht ontwikkelde. Daarnaast kijken we ook naar de hedendaagse inheemse culturen in dit gebied en lichten we ook de huidige strijd voor de erkenning van inheemse rechten toe. De relatie tussen het heden en het verleden die continu op de achtergrond aanwezig blijft maakt deze cursus uniek.
5. U leert mensen veel en een mens is immers nooit uitgeleerd, is er iets waar u zelf nog meer over zou willen leren?
Ik ben een groot liefhebber van de bluesmuziek en wil hier altijd meer over leren. De blues heeft een ontzettend interessante geschiedenis en heeft de wereld op vele fronten beïnvloed. Vandaag horen we nog steeds de klanken ervan terug in de popmuziek. In mijn vrije tijd duik graag de geschiedenis hiervan in. Daarnaast ben ik ook geïnteresseerd in de recente – zeer complexe - geschiedenis van de Balkan.
Meer informatie over het cursusaanbod van HOVO Amsterdam aan de VU? Kijk op hovo.vu.nl voor ons complete cursusaanbod op het gebied van kunst, geschiedenis, psychologie, filosofie, muziekwetenschappen, letteren en exacte vakken.