Lodewijk Napoleon eerste Koning van Holland

2 september jarig: Lodewijk Napoleon Bonaparte

Koning Lodewijk Napoleon wordt in eerste instantie met scepsis begroet in Nederland. Op een buitenlandse koning zaten de burgers niet te wachten. Toch wint Lodewijk Napoleon langzaam aan populariteit door goed te regeren en zijn best te doen om Nederlands te leren. Lodewijk Napoleon Bonaparte werd geboren op 2 september 1778.

Lodewijk Napoleon werd als één van de acht kinderen van Carlo Bonaparte en Maria Ramolino op Corsica geboren. Onder zijn vier broers bevond zich Napoleon Bonaparte, de latere maarschalk en keizer van Frankrijk. Lodewijk Napoleon trouwde zelf in 1802 met Hortense de Beauharnais en kreeg drie kinderen. Één van zijn zonen, Karel Lodewijk Bonaparte, zou tussen 1852 en 1870 als Napoleon III eveneens keizer van Frankrijk worden.

Lodewijk diende in zijn jonge jaren onder zijn broer Napoleon in het leger en nam onder andere deel aan de invasie van Egypte in 1798. Na zijn terugkeer in Frankrijk werd Lodewijk op vijfentwintigjarige leeftijd benoemd tot generaal en hij deed mee aan de coup van Napoleon in 1799 om het Directoire af te zetten. Nadat Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond stelde hij zijn broer op 5 juni 1806 aan als koning van Nederland.

Ik ben Konijn van Holland

Lodewijk werd eerst vijandig ontvangen, de meeste Nederlanders waren er niet blij mee dat hun Republiek na eeuwen werd vervangen door een monarchie. Door bestuurlijke hervormingen, nieuwe wetgeving, grote rondreizen door zijn koninkrijk en een kordaat optreden bij de Leidse buskruitramp en grote overstromingen in de Betuwe won Lodewijk echter steeds meer aan populariteit onder zijn onderdanen. Lodewijk negeerde zelfs meerdere malen bevelen van zijn broer die tegen de belangen van Nederland indruisten. Dit leverde hem in Holland zelfs de bijnaam Lodewijk de Goede op. Beroemd werd zijn citaat "Iek ben Konijn van Olland!", waarmee hij zich voorgesteld zou hebben aan Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders. Of hij dat daadwerkelijk gezegd heeft, wordt betwijfeld, maar de uitspraak werd symbolisch voor Lodewijks pogingen om echt koning van Nederland te worden.

Napoleon had uiteindelijk genoeg van het gedrag van zijn broer en op 1 juli 1810 maakt hij Nederland een onderdeel van het Franse Rijk. Lodewijk werd afgezet en ging in ballingschap in Oostenrijk. Na de val van Napoleon in 1815 sleet hij de rest van zijn leven als balling in Florence. Lodewijk Napoleon overleed op 25 juli 1846.

afbeelding

Via Wikimedia Commons. Lodewijk Napoleon [Public Domain]

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.