Rutger Hauer Floris

4 bekende rollen van Rutger Hauer

De Nederlandse acteur Rutger Hauer is afgelopen vrijdag op 75-jarige leeftijd overleden. Hauer was een van de grootste acteurs van Nederland, maar was ook in het buitenland succesvol. De beroemde acteur speelde in meer dan honderd films. Hierbij een greep uit zijn indrukwekkende bijdrages aan de Nederlandse filmgeschiedenis.

Floris (1969)

Rutger Hauer had zijn doorbraak niet in een film, maar in de tv-serie Floris. Hauer vertolkte de rol van Floris van Rosenmondt, een edelman die na jaren reizen bij zijn terugkomst in Nederland midden in een strijd tussen de Bourgondiërs en de Gelrenaren belandde. De beroemde serie van Paul van der Hoeven, onder andere gebaseerd op de Engelse serie Ivan​hoe, was enorm populair in Nederland. De serie had twaalf afleveringen, waarna Rutger Hauer de rol ook vertolkte in de West-Duitse remake van het programma.

Lees hier meer over Floris

Turks Fruit (1973)

Turks Fruit is, na meer dan 40 jaar, nog steeds de meest succesvolle film uit de Nederlandse geschiedenis. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de schrijver Jan Wolkers. In de film, wederom geregisseerd door Paul Verhoeven, vertolkte Rutger Hauer de rol van Erik. Vooral de erotische scènes uit de film waren spraakmakend. De rol maakte Hauer enorm populair in Nederland. De film was trouwens niet alleen in Nederland populair, Turks Fruit werd zelfs genomineerd voor de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Lees hier meer over Turks Fruit

Rutger Hauer Soldaat van Oranje Soldaat van Oranje (1977)

De film Soldaat van Oranje is gebaseerd op het leven van de Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema, die onderdeel uitmaakte van het Nederlandse verzet. Hij schreef jaren later een boek over zijn belevenissen, dat in 1970 werd uitgegeven onder de naam Het hol van de ratelslang en een jaar later als Soldaat van Oranje. In 1977 werd dit boek verfilmd door Paul van der Hoeven, met Rutger Hauer in de hoofdrol als Roelfzema. Roelfzema en Hauer zouden later trouwens goede vrienden worden.  

Lees hier meer over Soldaat van Oranje

De Heineken Ontvoering (2011)

De Heineken Ontvoering is, net als Soldaat van Oranje, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 9 november 1983 werden Freddy Heineken en zijn chauffeur in Amsterdam ontvoerd. 30 november, na een betaling van 35 miljoen gulden en met de hulp van een anonieme tip, werden de twee bevrijd. Een van de ontvoerders was de bekende crimineel Willem Holleeder. In 1987 publiceerde misdaadverslaggever Peter R. de Vries een boek over de affaire: De ontvoering van Alfred Heineken. In 2011 werd het verhaal verfilmd, in De Heineken Ontvoering speelde Rutger Hauer de rol van de voormalige directeur van Heineken: Freddy Heineken. Hauer ontving een Rembrandt Award in de categorie ‘Beste Nederlandse acteur voor zijn rol in de film.

Lees hier meer over De Heineken-ontvoering

Populair in de Verenigde Staten

De faam van Rutger Hauer beperkte zich niet alleen tot Nederland. Ook in de Verenigde Staten was de acteur bekend. Hier was zijn grootste rol in Blade Runner uit 1982. Hiervoor werd hij genomineerd voor een Saturn Award. In de film Escape from Sobibor uit 1988 vertolkte Hauer de rol van de Russische Luitenant Alexander Petsjerski. Hauer won een Golden Globe voor deze rol.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!