5 juli jarig: Willem Drees
Willem Drees werd op 7 augustus 1948 minister-president van Nederland, toen Nederland als gevolg van de Tweede Wereldoorlog in een flinke economische recessie verkeerde. Onder zijn leiding begint de wederopbouw en wordt de basis gelegd voor de Nederlandse verzorgingsstaat. Dit levert hem de bijnaam ‘vadertje Drees’ op. Willem Drees werd geboren op 5 juli 1886.
Willem Drees groeide op in Amsterdam als de zoon van de bankbediende Johannes Drees en Anna van Dobbenburg. Toen Drees vijf jaar oud was overleed zijn vader waardoor het gezin financieel afhankelijk werd van een rijke oom. Van 1898 tot 1901 studeerde Drees aan de Hoogere Burger School (HBS) in Amsterdam. Drie jaar nadat hij zijn diploma had behaald, werd Drees lid van de sociaal-democratische arbeiderspartij (SDAP). In diezelfde periode haalde hij zijn diploma boekhouden en vond hij een baan bij de Twentsche Bank. Hij ging vanaf 1906 aan de slag als stenograaf bij de gemeente Amsterdam en de Staten-Generaal. In 1910 trouwde hij met Catharina Hent, die lerares van beroep was. Samen kregen ze vier kinderen.
Zijn politieke loopbaan begon in 1911, toen Drees voorzitter werd van de Haagse SDAP-fractie. Twee jaar later werd hij verkozen tot lid van de gemeenteraad in Den Haag. Daar was hij van 1919 tot 1931 wethouder van Sociale Zaken. Vervolgens werd hij twee jaar wethouder van Financiën. Zijn tijd in de Tweede Kamer begon in 1933. Als kamerlid werkte hij onder meer aan het sociaaldemocratische ‘Plan van de Arbeid’, dat Nederland uit de economische crisis van de jaren ’30 moest helpen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 hielden de Duitsers Drees een tijd gevangen in concentratiekamp Buchenwald. Na zijn vrijlating in 1942 werd Drees een belangrijk figuur binnen de Nederlandse verzetsbeweging.
Leestip
Willem Drees 1886-1988 / druk 1
€ 35.00
Na de oorlog vormde Drees, in opdracht van koningin Juliana, een zogeheten noodregering met het kabinet Schermerhorn-Drees. Ondertussen fuseerde de SDAP met de Vrijzinnige Democratische Bond en de Christelijke-Democratische Unie tot de Partij van de Arbeid (PvdA). Tot 22 december 1958 bleef Drees minister-president van in vier verschillende kabinetten. Samen met de katholieken en socialisten, de Rooms-rode coalitie, bouwde hij geleidelijk de moderne verzorgingstaat op. De bekendste regeling die daaruit voortkwam was de Algemene Ouderdomswet uit 1956 (AOW). Behalve de wederopbouw vond tijdens Drees’ regeerperiode de dekolonisatie van Nederlands-Indië plaats.
In 1971 zegde Drees zijn lidmaatschap bij de PvdA op, omdat de partij volgens hem een ‘te linkse’ koers was gaan varen. Willem Drees overleed op 14 mei 1988 in Den Haag. Hij is 101 jaar oud geworden.
Bronnen
- Historici.nl, ‘Drees [SR.], Willem (1886-1988)’.
- Entoen.nu, ‘Willem Drees’.
- Parlement.com, ‘Dr. W. (Willem) Drees’.
Leestip
Willem Drees 1886-1988 / druk 1
€ 35.00