Geen afbeelding beschikbaar

5 opmerkelijkheden rondom koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth II is de langst zittende vorst uit de Britse geschiedenis. Dat is nogal wat: maar liefst 63 jaar lang zit zij nu op de troon. Ze heeft 12 Britse en Amerikaanse (minister-)presidenten meegemaakt en vele wereldleiders zien komen en gaan. Hieronder 5 historische opmerkelijkheden die koningin Elizabeth tijdens haar 63-jarige heerschappij heeft meegemaakt.


1. De felicitatie naar de maan


Omdat koningin Elizabeth een groot gedeelte van de 20ste eeuw koningin is geweest, heeft zij vele uitvindingen en ontwikkelingen voorbij zien komen. Zo heeft tijdens de heersende periode van Elizabeth onder andere het eerste trans-Atlantische telefoongesprek plaatsgevonden, kwam de eerste kleurentelevisie op de markt en landde de eerste man op de maan. Naar aanleiding van die laatste gebeurtenis verstuurde de koningin een felicitatie naar de Apollo 11. De felicitatie werd gefilmd en in een metalen omhulsel naar de maan gestuurd.


2. De ontmoeting met Paus Johannes Paulus II


Koningin Elizabeth heeft in haar jaren veel bijzondere ontmoetingen meegemaakt. In 1982 vond misschien wel één van de meest bijzondere ontmoetingen plaats. Dat jaar bracht Paus Johannes Paulus II een bezoek aan Groot-Brittannië en werd daar ontvangen door het hoofd van de Anglicaanse kerk, oftewel de koningin zelf. Het was voor het eerst in 450 jaar dat een paus Groot-Brittannië bezocht: een mijlpaal dus.


3. De beschieting van 1981


Hoewel koningin Victoria maar liefst zeven keer pogingen tot moord meemaakte, heeft koningin Elizabeth ook een aantal dreigingen gevoeld. Zo werd Elizabeth in 1981 terwijl zij op een paard zat beschoten met lege hulsels tijdens de beroemde Trooping the Colour optocht. Een jaar later kwam de koningin weer in gevaar toen een man via Buckingham Palace de slaapkamer van de vorstin binnen wist te dringen.


4. De 'Queen' als mode-icoon


Misschien wel een van de meest opvallende dingen aan koningin Elizabeth is haar kleding. Overal ter wereld is de combinatie van hoed, mantelpak of jas in opvallende kleur en een bijbehorende handtas het meest kenmerkende aan de Britse koningin. In haar 63 jaar heeft koningin Elizabeth meer dan 5000 hoeden gedragen. Elizabeth is dan ook niet voor niets als mode-icoon uitgeroepen door voormalig model Agyness Deyn. Ook opvallend is de manier waarop koningin Elizabeth voor de trouwjurk spaarde die ze droeg tijdens haar huwelijk in 1947. Omdat Groot-Brittannië nog herstellende was van de oorlog verzamelde koningin Elizabeth kledingbonnen om zo een trouwjurk te kunnen kopen.


5. De controversiële foto


Ondanks de opvallende, vooruitstrevende en vaak positieve gebeurtenissen tijdens het ‘tijdperk’ van koningin Elizabeth, zijn de afgelopen 63 jaar niet altijd zonder enige omstreden momenten voorbij gegaan. Eén van de meest recente rellen rondom koningin Elizabeth was de rel die een aantal maanden geleden uitbrak. De Britse krant de Sun publiceerde een filmpje uit 1933 waarop te zien was dat koningin Elizabeth en haar familie de Nazi-groet gaven. Dit bericht deed heel wat stof opwaaien in Groot-Brittannië. Ondanks de discussie die deze publicatie in de Britse media veroorzaakte, werd Elizabeth zelf niets verweten: zij was immers 7 jaar oud toen de film gemaakt werd.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.