Geen afbeelding beschikbaar

5 opmerkelijkheden rondom koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth II was met een regering van meer dan zeventig jaar de langst zittende vorst uit de Britse geschiedenis. Dat is nogal wat: maar liefst 63 jaar lang zit zij nu op de troon. Ze heeft 12 Britse en Amerikaanse (minister-)presidenten meegemaakt en vele wereldleiders zien komen en gaan. Hieronder 5 historische opmerkelijkheden die koningin Elizabeth tijdens haar lange  heerschappij heeft meegemaakt.


1. De felicitatie naar de maan


Omdat koningin Elizabeth een groot gedeelte van de 20ste eeuw koningin is geweest, heeft zij vele uitvindingen en ontwikkelingen voorbij zien komen en daar maakte ze gebruik van. Zo heeft tijdens de heersende periode van Elizabeth onder andere het eerste trans-Atlantische telefoongesprek plaatsgevonden, kwam de eerste kleurentelevisie op de markt en landde de eerste man op de maan. Naar aanleiding van die laatste gebeurtenis verstuurde de koningin een felicitatie naar de Apollo 11. De felicitatie werd gefilmd en in een metalen omhulsel naar de maan gestuurd. 


2. De ontmoeting met Paus Johannes Paulus II


Koningin Elizabeth heeft in haar jaren veel bijzondere ontmoetingen meegemaakt. In 1982 vond misschien wel één van de meest bijzondere ontmoetingen plaats. Dat jaar bracht Paus Johannes Paulus II een bezoek aan Groot-Brittannië en werd daar ontvangen door het hoofd van de Anglicaanse kerk, oftewel de koningin zelf. Het was voor het eerst in 450 jaar dat een paus Groot-Brittannië bezocht: een mijlpaal dus. Het zou niet bij die ene ontmoeting blijven. Johannes Paulus II en Elizabeth II zouden elkaar zeker drie keer officieel ontmoeten. Johannes Paulus II was niet de eerste Paus die ze ontmoette. In haar lange regeerperiode ontmoette ze maar liefst vier pausen en als prinses ontmoette ze er ook al een. In 1951, een jaar voordat Elizabeth de troon zou besteigen, ging ze in Rome op audiëntie bij Paus Pius XII. Tien jaar later trok ze nog eens naar Rome voor een audiëntie bij de Paus, dit keer Johannes XXIII. In 1980 ging ze weer naar Rome, nu naar Johannes Paulus II, dia haar dus twee jaar later met een tegenbezoek vereerde. In 2000 bezocht ze nogmaals Rome voor een privébezoek aan Johannes Paulus II. In 2010 werd het hoofd van de Anglicaanse kerk weer vereerd met een Pauselijk bezoek toen Benedictus XVI een bezoek aan haar bracht. In 2014 bracht Elizabeth vervolgens weer een bezoek aan Rome, waar inmiddels Paus Franciscus aangetreden was. Naar verluidt zou ze toen een fles whisky van Balmoral, haar favoriete Schotse buitenplaats, cadeau hebben gedaan.


3. De beschieting van 1981


Hoewel koningin Victoria maar liefst zeven keer pogingen tot moord meemaakte, heeft koningin Elizabeth ook een aantal bedreigingen gevoeld. Zo werd Elizabeth in 1981 terwijl zij tijdens de beroemde Trooping the Colour-parade te paard voorop ging in de parade. De koningin raakte niet gewond en de parade ging door alsof er niets gebeurd was. Achteraf bleken de schoten losse flodders te zijn. Een jaar later kwam de koningin weer in gevaar toen een man via Buckingham Palace de slaapkamer van de vorstin binnen wist te dringen.


4. De 'Queen' als mode-icoon


Misschien wel een van de meest opvallende dingen aan koningin Elizabeth is haar kleding. Overal ter wereld is de combinatie van hoed, mantelpak of jas in opvallende kleur en een bijbehorende handtas het meest kenmerkende aan de Britse koningin. In haar lange regeerperiode heeft koningin Elizabeth meer dan 5000 hoeden gedragen. Elizabeth is dan ook niet voor niets door voormalig model Agyness Deyn tot mode-icoon uitgeroepen. Ook opvallend is de manier waarop koningin Elizabeth spaarde  voor de trouwjurk die ze droeg tijdens haar huwelijk in 1947. Omdat Groot-Brittannië nog herstellende was van de oorlog verzamelde koningin Elizabeth kledingbonnen om zo een trouwjurk te kunnen kopen.


5. De controversiële foto


Ondanks de opvallende, vooruitstrevende en vaak positieve gebeurtenissen tijdens het ‘tijdperk’ van koningin Elizabeth, zijn de afgelopen decennia niet altijd zonder omstreden momenten voorbij gegaan. Eén van de meest bekende rellen rondom koningin Elizabeth was de rel die uitbrak nadat de Britse krant de Sun publiceerde een filmpje uit 1933 waarop te zien was dat koningin Elizabeth en haar familie de Nazi-groet gaven. Dit bericht deed heel wat stof opwaaien in Groot-Brittannië. Ondanks de discussie die deze publicatie in de Britse media veroorzaakte, werd Elizabeth zelf niets verweten: zij was immers 7 jaar oud toen de film gemaakt werd. Andere controverses bleven de koningin ook niet gespaard. Met name haar, volgens velen kille reactie op het overlijden van prinses Diana, deed de reputatie van de koningin geen goed en er is heel wat kunst en vliegwerk voor nodig geweest om die weer op te vijzelen. Ook de schandalen rondom haar zoon Andrew en het huwelijk van kleinzoon prins Harry bleef niet onbesproken.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.