9 mei: Europadag, het startschot voor de Europese Integratie
Sinds 1985 wordt op 9 mei Europadag gevierd. Op 9 mei 1950 verklaarde de Franse minister van buitenlandse zaken, Robert Schuman, dat de Europese markten voor kool en staal vanaf toen op gemeenschappelijke wijze georganiseerd gingen worden. De dag staat daarom ook wel bekend als de Schumandag. Met zijn verklaring werd Schuman de grondlegger van Europese samenwerking en de Europese Unie.
Ontstaan van Schuman-plan
Schuman kwam tot zijn plan omdat hij na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog een manier wilde bedenken om de jarenlange strijd tussen Duitsland en Frankrijk tegen te gaan. Hij was van mening dat het creëren van een gemeenschappelijke markt voor kolen en staal hiervoor de oplossing zou bieden. Voor oorlogvoering zijn wapens en ander materieel nodig en aan de basis van deze industriële productie liggen kolen en staal.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
Als Duitsland en Frankrijk in deze sectoren samen zouden werken in een zogenaamde supranationale organisatie die boven de staten stond, zou er volgens Schuman geen oorlog meer ontstaan tussen de twee landen. Na de verklaring werd het Schuman-plan in werking gezet. Op 18 april 1951 werd zo de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) door de Beneluxlanden, Frankrijk, Italië en Duitsland bij het Verdrag van Parijs opgericht. Het trad in 1952 officieel in werking.
Oprichting van de EEG en EURATOM
In 1957 werd tijdens het Verdrag van Rome besloten om over te gaan tot nog verdere samenwerking. De Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd opgericht, waarbij een gemeenschappelijke markt werd gecreëerd voor onder andere landbouwproducten. Ook werd EURATOM opgericht, het nucleaire non-proliferatie verdrag tussen de deelnemende landen. Schuman stond, samen met Jean Monnet, aan de basis van al deze ontwikkelingen. Bovendien gaf hij de aanzet voor het oprichten van de NAVO.
Omdat Schuman op 9 mei 1950 met zijn verklaring het eerste doorslaggevende initiatief nam voor de naoorlogse Europese samenwerking en eenheid, werd tijdens de top van Milaan in 1985 besloten om jaarlijks 9 mei uit te roepen tot Europadag
Europadag
Europadag is niet erg bekend als feest- of gedenkdag, en er wordt in maar weinig landen bij stil gestaan. Voor ambtenaren van EU-instituten is het wel een bijzondere dag, zij hebben namelijk op die dag ook vrij. Sinds 2019 is het in Luxemburg een officiële feestdag.
Meer weten over de EU? In ons dossier over Europese politiek lees je er alles over.
Afbeeldingen:
- Grote Europese vlag in Straatsburg ter ere van Europadag. By Francois Schnell - https://www.flickr.com/photos/frenchy/3516112649/in/photostream/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19077505
- Versieringen aan het Stadhuis van Aken ter ere van de Europadag. Door User:Lusitana - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=320226