Abu Sayyaf, de Filipijnse Islamitische Staat?

Tijdens een vuurgevecht tussen Filipijnse regeringstroepen en opstandelingen, is een van de kopstukken van de terreurorganisatie Abu Sayyaf om het leven gekomen. De opstandige groepering in de Filipijnen begon als afsplitsing van de rebellenbeweging Moro National Liberation Front, met als doel het stichten van een Islamitische staat in de Filipijnen, maar wordt tegenwoordig meer gezien als een criminele bende.

Moro National Liberation Front

Het Moro National Liberation Front, of MNLF, werd in 1972 opgericht als tegenreactie op ‘the Homestead Program’. Dit was een project van de Filipijnse regering waardoor er een grote groep christelijke Filipijnen op de overwegend Islamitische zuidelijke eilanden kwamen wonen. Dit en onder andere armoede waren de hoofdoorzaken voor het ontstaan van de Islamitische onafhankelijkheidsbeweging op de Filipijnen. Vanaf 1976 waren er vredesonderhandelingen tussen het Moro National Liberation Front en de Filipijnse regering, waarbij onder andere de Libische leider Muammar Gadaffi bemiddelaar was. Pas in 1996 kwam het tot een vredesakkoord.

Oprichting Abu Sayyaf

De oprichter van Abu Sayyaf, Abubakar Janjalani, was een leraar die in de jaren 80 naar Afghanistan ging om in de oorlog tegen de Sovjets te vechten. Daarna studeerde hij islamitische theologie en Arabisch in Libië. Ondanks dat de MNLF meewerkte aan een vredesverdrag, richtte Janjalani in 1991 Abu Sayyaf op. Sommigen zeggen dat Osama Bin Laden aan de oprichting heeft meebetaald, omdat hij een Islamitische beweging op de Filipijnen wilde.

Aanslagen door Abu Sayyaf

Abu Sayyaf pleegde in april 1995 voor het eerst een aanval op het Filipijnse dorp Ipil waarbij 200 zwaarbewapende rebellen het vuur openden op dorpsbewoners, banken plunderden en het dorp in brand staken. Dit was het begin van een lange schakel aan bloedige aanslagen tot Abubakar Janjalani in 1998 werd neergeschoten door regeringstroepen. Toen Abubakars jongere broer Khadaffy Janjalani de macht overnam, veranderde de beweging die zich inzette voor een onafhankelijke islamitische staat naar een bende die zich vooral bezighield met ontvoeringen en drugshandel.

Gijzelingen

Sinds Khadaffy de leiding over Abu Sayyaf kreeg, leunde de organisatie meer en meer op het kidnappen van buitenlanders. Khadaffy werd in 2006 dood gevonden op een eiland in het zuiden van de Filipijnen. Sinds de dood van Kadaffy is er geen uitgesproken leider geweest van Abu Sayyaf. In plaats daarvan opereert de organisatie in kleine facties verspreidt over de zuidelijke eilanden. In 2014 verklaarde Abu Sayyaf hun solidariteit met de terroristische organisatie Islamitische Staat. De ontvoeringen namen hierna toe en wanneer het losgeld niet werd betaald had dat meestal onthoofding tot gevolg. Zo houdt Abu Sayyaf al sinds 2012 de Nederlandse vogelspotter Ewold Horn gegijzeld.

<h3>Bronnen:</h3>
wikipedia.org: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Sayyaf" target="_blank">Abu Sayyaf</a>

wikipedia.org: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Moro_National_Liberation_Front" target="_blank">MNLF</a>

bbc.com: <a href="http://www.bbc.com/news/world-asia-36138554" target="_blank">Who are the Abu Sayyaf  group?</a>

volkskrant.nl: <a href="http://www.volkskrant.nl/buitenland/filipijns-leger-doodt-kopstuk-terreu... target="_blank">Filipijns leger doodt kopstuk Abu Sayyaf</a>
<h3>Afbeelding:</h3>
Wikimedia Commons: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yataghan_(Sword)_with_Grip_of_Walrus_Tusk_Ivory_LACMA_M.85.237.92a-b.jpg" target="_blank">Yataghan Sword </a>

 

Landen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.