Terreurgroep Isis

Op 12 juni 2014 laat de Iraanse president Hassan Rohani weten dat Iran gaat ingrijpen in Irak. In Irak rukt de terreurgroep Isis, voluit de Islamitische Staat in Irak en de Levant, inmiddels vanuit het noorden op naar de hoofdstad Bagdad. Isis is in het afgelopen decennium actief in Irak en Syrië met als doel het stichten van een soennitisch kalifaat in Irak en omliggende landen. Het conflict in Irak raakt inmiddels ook andere landen, zo hebben Isis-leden deze week 49 Turkse consulaatmedewerkers gevangen genomen.

Aanzet ontstaan Isis

De Amerikaanse invasie in Irak in 2003 was gericht op het opsporen en vernietigen van massavernietigingswapens, waarbij de Amerikanen Al-Qaida en Saddam Hoessein als belangrijkste vijanden aanwezen. Nadat Saddam Hoessein gevangen was genomen was er de hoop dat de Westerse invloeden zouden zorgen voor democratisering binnen Irak. Dit viel echter tegen. Bevolkingsgroepen streden tegen elkaar en radicale groeperingen zoals Isis kregen steeds meer macht. In 2003 werd een voorloper van Isis opgericht in reactie tot de Amerikaanse invasie, in 2006 de huidige organisatie Isis en in 2011 werd Isis ook werkzaam in Syrië.

Idealen Isis

Isis is een radicale islamitische terreurgroep die werkzaam is in Irak en Syrië en als doel heeft een islamitische staat te creëren. Isis is de radicalere, extremere versie van de bekende moslimfundamentalistische groepering Al-Qaida, en kent een strakke structuur. Isis behoort tot de rijkste terreurorganisaties ter wereld en wordt gefinancierd door hun eigen plunderingen maar ook door onbekende donateurs wereldwijd. De regio’s die Isis heeft veroverd worden onderworpen aan streng islamitische regelgeving, de sharia, en bijkomende straffen voor dissidenten en overtreders. Duizenden Irakezen zijn op de vlucht geslagen uit angst voor de terreur en grote delen van het Iraakse regeringsleger deserteren omdat ze de strijd met Isis niet kunnen winnen.

Organisatie Isis

Een belangrijke reden voor het succes van Isis is de verdeeldheid binnen Irak. De drie grote bevolkingsgroepen in Irak, Sjiieten, Soennieten en Koerden. Isis is een soennitische organisatie en strijdt naar eigen zeggen voor de rechten van de soennitische Irakezen en de bescherming van de islam. Bij de organisatie zijn duizenden strijders aangesloten, waarvan een groot deel bestaat uit buitenlandse jihadisten. Door hun bemoeienis met de Syrische burgeroorlog is Isis inmiddels flink uitgebreid met Syrische rebellen. Ook al wordt Isis vaak bij Al-Qaida geschaard zweren de strijders enkel trouw aan het Isis-bestuur. In februari 2014 nam Al-Qaida zelfs openlijk afstand van Isis, want alhoewel zij hetzelfde doel voor ogen hebben, keurt Al-Qaida de daden van Isis tegen onschuldige moslims af.

Propaganda Isis

Ondanks dat Isis strenge Islamitische waarden propageert, zijn hun daden en gebruikte middelen niet in overeenstemming met hun ideologie. Mede door diefstal, wapenhandel, ontvoering en zelfs drugshandel wordt hun strijd gefinancierd. Naast hun acties tegen de regering en andere groeperingen heeft Isis door de jaren heen ook duizenden burgerslachtoffers gemaakt. Een van de bloederigste jaren was 2007, toen maakte Isis zo’n 2.000 burgerslachtoffers. Deze slachtoffers vielen hoofdzakelijk door zelfmoordaanslagen, autobommen en openbare executies. Door gebruik te maken van propagandavideo’s, die soms de meest gruwelijke daden zoals onthoofdingen tonen, probeert Isis meer internationale steun te krijgen voor hun ‘heilige oorlog’.

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.