Geen afbeelding beschikbaar

Afschaffing Olympische Spelen door Theodosius II

De Olympische Spelen waren in de oudheid lange tijd het grootste sportevenement ter wereld. Het was echter naast een sportevenement ook een religieus gebeuren, waarbij atleten dichter tot de goden probeerden te komen. In 391 na Christus verbood de christelijke Romeinse keizer Theodosius I alle heidense gebruiken. Het is echter waarschijnlijk dat de Olympische Spelen nog werden gehouden tot na zijn dood.


De Olympische Spelen ontstonden als een heidens gebruik bij de oude Grieken, om de oppergod Zeus te eren. Door middel van het uitblinken in allerlei sporten zoals hardlopen, worstelen paardrennen en boksen probeerden de atleten dichter bij de goden te komen. De Spelen in Olympia waren een religieus evenement en gingen gepaard met offers aan de oppergod. Het was destijds het grootste sportevenement op de wereld en de Grieken bouwden er een tempel voor Zeus, een stadion en zelfs een renbaan voor.


Cunctos Populos


In 380 stelde de Romeinse keizer Theodosius I met het bevelschrift Cunctos Populos het christendom in als staatsreligie voor het Romeinse rijk. Dit betekende het begin van het einde voor veel heidense gebruiken binnen het Romeinse rijk. In 391 ging Theodosius I verder door alle heidense tempels te sluiten en alle niet-christelijke godenverering te verbieden. Sommige christenen maakten dankbaar gebruik van dit gebod en veel heidense tempels werden geplunderd.


Theodosius II


Sommige historici gaan ervan uit dat het bevelschrift van Theodosius I ook leidde tot de afschaffing van de Olympische Spelen in 393. Er zijn echter archeologische vondsten gedaan die erop wijzen dat er in 425 nog Spelen werden gehouden en dat de heidense Grieken het gebod van Theodosius I aanvankelijk negeerden. Zijn kleinzoon, Theodosius II, zette de vervolging van het heidendom voort. Hij beval in 426 zijn onderdanen om alle heidense tempels te vernietigen, waaronder ook de tempel van Zeus bij Olympia. Dit betekende hoogstwaarschijnlijk het einde van de Olympische Spelen in de oudheid.


Het zou bijna 1.500 jaar duren voordat de Olympische Spelen in 1896 werden hervat.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!