Beleg van Alkmaar

Alkmaars Ontzet tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Op 8 oktober 1573 vond het Alkmaars Ontzet plaats. Sinds 21 augustus van dat jaar was de stad belegerd geweest door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op 8 oktober werden de dijken rondom Alkmaar echter doorgestoken en moest het Spaanse leger het beleg opgeven. Alkmaar was een van de eerste Hollandse steden die ontzet werd.

Tachtigjarige Oorlog

Vanaf 12 april 1573 werd er in Alkmaar besloten het vuilnis niet meer te verpachten. Men wilde het gaan gebruiken voor de bouw van vestingwerken rondom de stad. Deze vestingwerken waren echter nog niet af. Dat was het moment dat de Spanjaarden onder leiding van Don Frederik, de zoon van de Hertog van Alva, toesloegen. Op 21 augustus werd Almaar omsingeld en op 23 augustus werd de stad belegerd door de Spanjaarden.

Beleg van Alkmaar

Tijdens het beleg was er nog veel verdeeldheid onder de inwoners van Alkmaar. Sommigen wilden zich aansluiten bij de Opstand van Willem van Oranje, anderen wilden zich liever schikken naar de Spaanse koning Filips II. Op 23 augustus vroeg het stadsbestuur andere Hollandse steden om hulp. Ook verzochten zij om de dijken door te steken om zo de Spanjaarden op afstand te houden. Na enkele gevechten vond op 18 september de grootste Spaanse aanval plaats. De Alkmaarders waren in staat om het Spaanse leger buiten de stad te houden door hete teer en brandende takken te gebruiken.

Ontzet van Alkmaar

Aan het verzoek om de dijken door te steken werd op 23 september eindelijk voldaan door de Geuzen in opdracht van Willem van Oranje. Hierdoor kwam de omgeving van Alkmaar onder water te staan. Er ontstond een grote modderpoel om de stad heen. Dit maakte het voor Don Frederik en de Spanjaarden steeds moeilijker om het beleg vol te houden. Na dagenlang vast gezeten te hebben in de modder besloot Don Frederik zich terug te trekken met zijn leger. Op 8 oktober waren alle Spanjaarden vertrokken. De Spanjaarden hadden opgegeven en het beleg van Alkmaar was gestopt. Dit was een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Bijzonder aan het Alkmaars Ontzet waren de vele vrouwen die meehielpen bij de verdediging van de stad. Een van hen, Trijn Rembrands, ook wel de Kenau genoemd, staat bekend als de vrouwelijke heldin van het Ontzet. Het Alkmaars Ontzet wordt nog elk jaar gevierd op 8 oktober.

Leestip:

Beleg van AlkmaarSpaanse ooggetuigen over het beleg van Haarlem (1572-1573)
Inleiding en vertaling: Barbara Kooij
ISBN: 9789087047467
Uitgever: Verloren
Winkelprijs: €29,–

Bestel Spaanse ooggetuigen over het beleg van Haarlem

 

 

Afbeelding: 

Het beleg van Alkmaar [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Onderwerpen: 

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Archeologie Magazine

Lees het  komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.