bloedbad van Naarden geschiedenis tachtigjarige oorlog

Bloedbad van Naarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Naarden 1572 – Nadat Naarden zich heeft overgegeven aan de Spaanse belegeraars, treden de Spanjaarden op 1 december de stad binnen. Zij gebieden dat de inwoners van Naarden naar het stadhuis moeten komen om trouw aan de Spaanse koning te zweren. Een groot deel van de bevolking verzamelt zich bij het stadhuis. Uit het niets beginnen de Spanjaarden de burgers te doden. Slechts zestig mensen overleven het bloedbad. 

In 1568 begon de Opstand tegen de Spanjaarden, beter bekend als de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Naarden bleef in eerste instantie trouw aan de Spaanse koning Filips II. In augustus 1572 kwam de stad echter in handen van de watergeuzen. De bevolking van Naarden bleef echter verdeeld: moesten ze kiezen voor de katholieke Spanjaarden of voor de opstandige watergeuzen onder leiding van Willem van Oranje? De Spanjaarden waren ondertussen een veldtocht begonnen om de opstandige steden te laten gehoorzamen.

Spaart Spanje de Naardense burgers?

In november 1572 belegerden de Spanjaarden Naarden onder leiding van de Spaanse generaal Fadrique Alvarez de Toledo, beter bekend als Don Fredrik en de zoon van de hertog van Alva. Naarden gaf zich niet direct over. De vestingmuren waren echter in slechte staat en de grachten waren door de strenge winter dichtgevroren. De stad kon zich hierdoor niet lang beschermen tegen de Spaanse belegeraars. Naarden was bereid zich over te geven als haar burgers werden gespaard. De Spanjaarden stemden hiermee in.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Groot bloedbad

Op 1 december 1572 werden de Spanjaarden de stad binnengelaten. In eerste instantie leek er niets aan de hand, maar zodra een groot deel van de bevolking zich bij het stadhuis had verzameld, begonnen de Spanjaarden de inwoners van Naarden te doden. Slechts zestig mensen wisten dit bloedbad te overleven. De vrouwen van Naarden werden verkracht en de stad werd geplunderd en in brand gestoken.

Tevreden over straf

De Spanjaarden verklaarden later dat de inwoners van Naarden op de Spaanse troepen geschoten hadden. Hierop zouden de Spanjaarden alle inwoners van de stad die een wapen in hun bezit hadden, vermoord hebben. De hertog van Alva was zeer tevreden over de straf die het opstandige Naarden kreeg. Hij berichtte in een brief naar Filips II dat er niet één kind was ontkomen.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt