Bloedbad van Oradour-sur-Glane

Het probleem op dit moment is uit te vinden hoeveel ze wisten en wat ze hebben gedaan om de misdaden mogelijk te maken.

Dit stelt de openbaar aanklager die een onderzoek is gestart naar zes voormalig leden van een SS-pantserdivisie. Deze divisie richtte op 10 juni 1944, vier dagen na D-Day, een bloedbad aan in het Franse plaatsje Oradour-sur-Glane. 

Het tweede SS-Panzer-Division ‘Das Reich’ lag tijdens de Tweede Wereldoorlog gestationeerd in het zuiden van Frankrijk. Na de geallieerde invasie van Normandië op 6 juni 1944, kreeg de divisie het bevel richting Normandië te trekken om de invasie te stoppen. Op de ochtend van 10 juni 1944 kwam er bericht van de Franse politie dat er in het stadje Oradour-sur-Vayres een Duitse officier van de SS gevangen werd gehouden door het Franse verzet.

Die middag sloot de divisie het plaatsje Oradour-sur-Glane in, wat zij waarschijnlijk verwarde met het naastgelegen Oradour-sur-Vayres. Het hele dorp moest zich op het dorpsplein melden en hun identiteitspapieren tonen. De vrouwen en kinderen werden in de kerk opgesloten, terwijl het dorp werd geplunderd. De mannen werden naar boerderijen gebracht, waar de machinegeweren al klaar stonden. Volgens een ooggetuige schoten de Duitsers op de benen van de mannen, zodat zij niet weg konden rennen. Hierna werd er benzine over hen heen gegoten en werden de boerderijen met de mannen erin in brand gestoken. In totaal kwamen er 190 mannen die dag om het leven. Slechts zes mannen wisten te ontkomen, waarvan er één later die dag nog werd geëxecuteerd door de Duitsers. Hierna werd de kerk vol met vrouwen en kinderen in brand gestoken. Degene die probeerde te ontsnappen werd door machinegeweren doodgeschoten. Hierbij stierven 247 vrouwen en 205 kinderen. Slechts twee vrouwen en één kind overleefden het bloedbad.

Het plaatsje veranderde in een spookstad. De Fransen besloten om het niet te herbouwen, zodat Oradour-sur-Glane een herinnering werd aan de Duitse bezetting. Ten noordwesten van het plaatsje werd een nieuw dorp gebouwd met dezelfde naam: Oradour-sur-Glane. Tegenwoordig wonen er ruim 2.000 mensen. Er zijn een aantal pogingen ondernomen om de daders van het bloedbad te bestraffen. Slechts één voormalig SS’ers kreeg echter een noemenswaardige gevangenisstraf van veertien jaar. Het Duitse openbaar ministerie is nu dus een onderzoek gestart naar zes voormalige leden van de SS-divisie. “Het probleem op dit moment is uit te vinden hoeveel ze wisten en wat ze hebben gedaan om de misdaden mogelijk te maken.” 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees Archeologie Magazine

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.