Geen afbeelding beschikbaar

Chinese Kalender

Van oudsher heeft de mens de behoefte gehad om een systeem te vinden in de wisseling van de jaargetijden. Met name na de opkomst van de landbouw was het essentieel om te weten in welke periode van het jaar men leefde, zodat men wist wanneer men moest zaaien en oogsten. In de loop der tijd hebben verschillende beschavingen daarom hun eigen kalenders en jaartellingen opgesteld. De Chinese kalender ontstond al in de 27ste eeuw voor Christus.

De Chinese jaartelling begon met het eerste regeringsjaar van Huangdi (de Gele Keizer) in 2689 voor Christus. Vastgesteld werd dat de Chinese kalender de maancyclus zou volgen en dus zou bestaan uit twaalf maanden, die ieder 29 of 30 dagen telden. Na verloop van tijd bleek echter dat de Chinese kalender scheef liep, omdat één zonnejaar niet precies overeen kwam met 12 maancycli. Om dit te corrigeren werd besloten ieder tweede of derde jaar een schrikkelmaand in te voeren, waardoor de Chinese kalender een mengvorm werd van een maan- en een zonnekalender.

Het jaar begint met de maand Zhengyuè, dat simpelweg ‘eerste maand’ betekent. Vervolgens hebben de overige maanden van het jaar vele alternatieve namen, maar het meest gebruikelijk is om ze te vernoemen naar een aantal bloemen. Zo staat de zesde maand, Héyuè, bekend als de ‘maand van de lotus bloesem’ en is de zevende maand vernoemd naar de orchidee. De laatste drie maanden van het jaar, Liángyuè, Dongyuè en Layuè, heten respectievelijk de goede maand, de wintermaand en de laatste maand.

Vandaag de dag is in China de ‘oude’ Chinese kalender vrijwel overal vervangen door de ‘nieuwe’ Gregoriaanse. Alleen voor de viering van feestdagen en in de astrologie hanteren de Chinezen nog hun eigen datering. In de Chinese astrologie kent ieder jaar een eigen element en een eigen dier. In totaal zijn er 5 verschillende elementen en 12 dierentekens, waardoor de Chinese jaarkalender een cyclus heeft van 60 jaar. Volgens Chinese astrologen wordt het karakter van een persoon bepaald door het element en het dier van zijn geboortejaar. Zo was 2011 bijvoorbeeld het jaar van het Konijn. 

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.