Geen afbeelding beschikbaar

Dag ter herdenking van de slavenhandel en zijn afschaffing

Vanaf de zeventiende eeuw werden Europa, Afrika en het Caraibische gebied op structurele wijze met elkaar verbonden via de zogenoemde driehoeks handel. Vanuit Europa gingen schepen geladen met onder andere buskruit en textiel naar Afrika, waar deze producten geruild werden voor Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen. Zij werden naar het Caribisch gebied gebracht, maar slechts enkelen overleefden de overtocht. Vandaag wordt de slavenhandel herdacht.

In de 17e eeuw ging de Republiek der Nederlanden zich steeds meer bezig houden met het vervoer van slaven vanuit West-Afrika naar het Caribisch gebied waar grote plantages voor onder andere suiker werden aangelegd en waar mankracht nodig was. De slaven waren aangevoerd vanuit West-Afrika en werden verkocht op de slavenmarkt op Curacao. Al snel groeide de markt op Curaçao uit tot de belangrijkste regionale slavenmarkt. Door een toenemende suikerproductie op de kolonies rondom Curaçao, hadden  ook Frankrijk en Engeland steeds meer slaven nodig om op de plantages te werken. Het proces was lange tijd gebruikelijk.

Het kenterpunt van de slavenhandel was de slavenopstand op Santo Domingo, dat het huidige Haïti en de Dominicaanse Republiek beslaat. In 1789 brak de Franse Revolutie uit. Eén van de gevolgen daarvan was dat op Hispaniola verdeeldheid ontstond onder de Franse kolonisten. Aangemoedigd door die verdeeldheid braken in de nacht van 22 op 23 augustus 1791 slavenopstanden uit, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel. Honderden plantages werden in brand gestoken en veel kolonisten werden vermoord. De strijd tussen de slaven en de Fransen zou uiteindelijk 13 jaar duren en eindigen in het voordeel van de slaven.

Na de opstand werd de slavenhandel en uiteindelijk ook de slavernij in veel landen afgeschaft. In Frankrijk gebeurde dat tijdens de revolutie in 1794, maar Napoleon draaide de afschaffing korte tijd later weer terug. Denemarken was zodoende in 1803 het eerste Europese land dat de slavernij definitief afschafte. Het Verenigd Koninkrijk verbood de slavenhandel in 1807 en in 1833 de slavernij. Frankrijk volgde in 1848. Nederland was één van de laatste landen die slavernij afschafte, op 1 juli 1863.

Vandaag herdenkt de UNESCO, zoals ieder jaar, de slavenhandel en zijn afschaffing. In verschillende landen worden activiteiten georganiseerd in het kader van deze herdenking. UNESCO wil slavenhandel tot een deel van het collectieve geheugen maken om zo racisme en discriminatie tegen te gaan.

 

 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.