Afrikaanse slaven aan het werk op een plantage.

De 18e-eeuwse afhankelijkheid van slavernij in de Nederlandse economie

Op 26 juni 2019 maakte het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in samenwerking met Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam de uitkomsten van hun onderzoek bekend. In dit onderzoek werd de Nederlandse afhankelijkheid van slavernij in de achttiende eeuw onderzocht. Dit is de eerste keer dat het profijt van Nederland op een wetenschappelijke wijze wordt onderzocht.

Afhankelijkheid van slavernij

Uit het onderzoek is gebleken dat in het jaar 1770 5.2% van de Nederlandse economie gebaseerd was op slavernij. Dit is ook wel te vergelijken met het aandeel van de huidige Rotterdamse haven en alle Nederlandse afhankelijke bedrijven die daarbij horen. Met name de economie in het gewest Holland was afhankelijk van slavernij; uit het onderzoek bleek dat de economie in het gewest voor 10,36% afhankelijk was van slavernij.

Handel in koffie, suiker en tabak

De afhankelijkheid van slavernij in Nederland was niet alleen gebaseerd op de slavenhandel zelf, maar werd voornamelijk verkregen door de industrieën die afhankelijk waren van slaven, zoals de handel in plantagegewassen (koffie, suiker en tabak). Deze handel was belangrijk voor Nederland aangezien de economie in die tijd stagneerde. De slavernij hield de Nederlandse economie draaiende. Maar dit eiste zijn tol: de productie van koffie, suiker en tabak resulteerden in 120.000 mensenjaren die zijn besteed aan gedwongen werk op de plantages.

Driehoekshandel

Aan het eind van de achttiende eeuw werd Nederland een enorm ontwikkelde commerciële samenleving. De handel in koffie, suiker en tabak heeft een grote rol gespeeld in deze ontwikkeling. Nederland was een grote speler in de Trans-Atlantische slavenhandel en maakte dus deel uit van de bekende driehoekshandel. In Nederland werden de schepen bevoorraad, in Afrika werden er slaven gekocht die in Amerika moesten werken op de plantages. Vanaf daar werden de gewonnen producten weer naar Europa gebracht. Vanaf de Europese kust werden de goederen over de rest van Europa verspreid.

Leestip:

Economische afhankelijkheid van Slavernij NederlandDe mensen van Vossenburg en Wayampibo – Twee Surinaamse plantages in de slaventijd
Auteurs: Bert Koene
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087047917
Winkelprijs: €25,–

Bestel nu! 

Bronnen

  • Persbericht Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Afbeelding

  • Persbericht Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!