Mengistu

De dictatuur van Mengistu Haile Mariam

Trending - Eind oktober 2017 verscheen Ethiopiër Eshetu A. in de rechtbank omdat hij wordt verdacht van executies en martelingen tijdens het regime van de Ethiopische dictator Mengistu Haile Mariam. A. ontkende de beschuldigingen. Wat gebeurde er in de jaren zeventig in Ethiopië?

Na een onderbreking van vier jaar werd Ethopië sinds 1941 weer geleid door Haile Selassie (1892-1975). Hij werd door veel Afrikanen omarmd vanwege zijn vredelievende beleid. Op 12 september 1974 kwam hier een einde aan. Een militaire coup onder leiding van kolonel Mengistu Haile Mariam deed een staatsgreep. Selassie werd afgezet en gevangengenomen. Hij overleed een jaar later.

Opkomst en bewind van Mengistu Haile Mariam

Haile Mariam maakte meteen korte metten met alles wat Selassie achterliet. Hij veranderde de Ethiopische grondwet en hij ontbond het parlement. Ook verbood hij demonstraties. Tegenstanders van het regime van Haile Mariam kwamen achter slot en grendel en werden gemarteld. Veel linkse én rechtse politieke tegenstanders vonden de dood. In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba werden tussen februari 1977 en juni 1978 10.000 politieke tegenstanders zijn vermoord. Het gewelddadige regime werd bekend als "de Rode Terreur." Een rebellencoalitie beëindigde in 1991 het regime. Haile Mariam vluchtte en hij vond een veilig onderkomen bij de bevriende Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe.

Eshetu A.

Volgens de rechtbank in Den Haag was de 63-jarige Eshetu A. in 1978 verantwoordelijk voor de dood van 75 gevangenen in een Ethiopische gevangenis. Daarnaast zou hij tweehonderd andere gevangenen op barbaarse wijze hebben behandeld. A. verbleef sinds 1991 in Nederland en hij ontving zeven jaar later het staatsburgerschap. Naar aanleiding van berichten van Nederlandse media werd er onderzoek naar A. verricht. In 2007 werd hij in zijn thuisland veroordeeld tot de doodstraf. Hij ging in hoger beroep, waarna de straf werd bijgesteld naar "levenslang."

Afbeelding:

Mengistu, door אדעולם at Hebrew Wikipedia [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons

Photographer: Mittelstädt, Rainer

Bronnen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.