William Penn

De Engelse admiraal William Penn (1621-1670) kreeg een staat naar zich vernoemd

Admiraal William Penn (1621-1670) is in de Nederlandse geschiedenisboeken terechtgekomen als een belangrijke opponent van Maarten Tromp in de Slag bij Ter Heijde (1653). Maar deze admiraal heeft een grote voetafdruk op de wereld achter gelaten. De Amerikaanse staat Pennsylvania is naar hem vernoemd.  


Admiraal Penn


William Penn werd geboren in 1621 als zoon van een koopman en ambassadeur. Hij leerde het zeemansvak van zijn vader en nam vervolgens dienst in de marine. Hij leidde operaties in zowel Europese wateren als in de Cariben, waar hij betrokken was bij de mislukte aanval op San Domingo. Tijdens de Engels-Nederlandse oorlogen voerde hij diverse eskaders schepen aan. Met succes. De acties van een eskader onder zijn commando kostte het leven aan Maarten Tromp tijdens de Slag bij Ter Heijde.


Royalisten en republikeinen


Ten tijde van de Engelse Burgeroorlog (1642-1651) vocht Penn meestal voor de ‘Roundheads’. Zij vonden dat het parlement, en niet de koning(in), de belangrijkste stem moest hebben in het landsbestuur. In 1648 belandde Penn in de gevangenis vanwege vermeende royalistische sympathieën maar hij kwam al snel weer vrij. Als admiraal joeg hij op royalisten terwijl hij later aan (koning) Charles II aanbood te helpen bij zijn terugkeer naar Engeland. In zijn latere bestaan als parlementariër in het House of Commons was Penn loyaal aan de koning. 


Zoon stichtte Pennsylvania


William Penn trouwde met de Nederlandse Margaret Jasper en kreeg drie kinderen. Zijn oudste zoon, eveneens William Penn geheten, vertrok naar Amerika. De schuld van de staat jegens zijn familie kreeg hij in land uitbetaald. Hij noemde het gebied naar zijn vader: Pennsylvania (de bossen van Penn). Het gebied moest een haven van religieuze vrijheid worden voor onder meer de vluchtende quakergemeenschap. 


Samuel Pepys


Veel van onze kennis over Penn stamt van Samuel Pepys, een medeparlementslid die 10 jaar lang een dagboek bijhield. Hij was niet heel erg te spreken over Penn maar moest wel met hem samenwerken. Zo schreef hij onder meer: 'At noon had Sir W. Pen, who I hate with all my heart for his base treacherous tricks, but yet I think it not policy to declare it yet.’



Meer lezen over de zeeslagen van Maarten Tromp? In Geschiedenis Magazine 7 van 2017 kijken we naar de grote zeeslagen van de Gouden Eeuw. Neem een abonnement  of bestel het nummer na!


 


Bronnen:


  • Encyclopaedia Britannica: William Penn (admiral) 
  • Jenkins, H.M. (1896), "The Family of William Penn", The Pennsylvania Magazine of History and Biography, XX, pp. 1–29. Online
  • historyofparliamentonline.org: William Penn

 


Afbeelding:


Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.