De geschiedenis van het grensconflict in Kashmir
Het rommelt weer in de betwiste regio Kashmir. De bergachtige streek op de grens van Pakistan en India is regelmatig het toneel van geweld. India en Pakistan claimen beiden zeggenschap over het gebied, terwijl ook terroristen en andere militanten regelmatig de wapens oppakken.
De regio Kashmir
Kashmir ligt ingesloten tussen de Chinese autonome gebieden Xinjiang en Tibet, de Indiase staten Himachal Pradesh en Punjab, Pakistan en Afghanistan. Het gebied wordt opgedeeld door een demarcatielijn, die sinds 1972 door beide landen wordt gerespecteerd. Ten noorden van deze grenslijn wordt Kashmir bestuurd door de Pakistaanse regering. Het zuidelijke deel wordt door India bestuurd als onderdeel van de staat Jammu en Kashmir. Beide landen erkennen deze demarcatielijn echter niet als internationale landsgrens. Sinds de opdeling van India en Pakistan door de Britten is Kashmir al betwist gebied.
Opdeling
Tot 1947 was Kashmir een autonome regio van de Britse kolonie en een prinselijke staat, die werd bestuurd door een hindoeïstische maharadja. Het grootste deel van de inwoners was echter moslim. Nadat de Britten hadden besloten uit de vroegere kolonie India twee landen te vormen, kregen autonome regio’s de mogelijkheid zelf te beslissen of ze zich bij het hindoeïstische deel of het islamitische deel aan wilden sluiten. De maharadja, die uit was op een semionafhankelijke staat, wachtte echter zeer lang met een definitieve beslissing. In datzelfde jaar viel Pakistan daarom de prinselijke staat binnen, om het gebied op te eisen.
Conflict
Om steun te krijgen van India besloot de Maharadja toch snel met de hindoeïstische staat een contract af te sluiten. India, dat van Kashmir geen semionafhankelijke staat wilde maken, kwam de maharadja daarop te hulp om de Pakistaanse bezetters te verdrijven. Omdat het land voor de meerderheid uit moslims bestond, gaf Pakistan aan het contract tussen de maharadja en India als niet legitiem te beschouwen. In de deelstaat braken hierop gevechten uit, die tot 1 januari 1949 duurden. Met tussenkomst van de Verenigde Naties werd een vredesverdrag gesloten. Een referendum dat door de VN werd voorgesteld, waarin de bevolking gevraagd zou moeten worden bij welk land zij zich wilden aansluiten, werd echter door India gedwarsboomd.
Chinese inmenging
Meer dan tien jaar bleef het redelijk rustig in het gebied, maar in de jaren zestig ontstonden opnieuw strubbelingen nadat China zich in het conflict had gemengd. Volgens China behoorde een deel van de regio aan haar toe, omdat deze ook door de Tibetanen als onderdeel van hun gebied werd gezien. Al in 1957 had het land daarvoor een autoweg door een deel van het Indiase deel van Kashmir laten aanleggen, waarvan India pas twee jaar later op de hoogte werd gesteld. Nadat China een deel van de regio had ingenomen sloot Pakistan een verdrag met het land, waarin het grensgebied Shaksgam werd overgedragen aan China in ruil voor militaire steun.
Een hoeveelheid aan conflicten
In 1965 braken gevechten uit tussen India en Pakistan langs de demarcatielijn en ook in 1971 werd er in Kashmir gevochten. Na deze laatste botsing kwamen de beide landen overeen, dat zij het conflict op vreedzame wijze zouden oplossen. Deze bemiddelingspogingen leidden echter tot niets en in 1999 ging het weer mis nadat Pakistaanse strijders de demarcatielijn waren overgetrokken. Hoewel de strijders zich uiteindelijk onder druk van de Amerikaanse president Bill Clinton terugtrokken bleef de spanning in het gebied aanwezig. Meerdere keren probeerden de Indiase en Pakistaanse overheden het conflict bij te leggen, maar schermutselingen bleven zich voor doen.
Nucleair conflict?
In de jaren 70 kreeg het conflict tussen India en Pakistan een nieuwe dimensie, toen India een atoombom testte. Daarmee kreeg het conflict de potentie om op een kernoorlog uit te lopen. Zeker omdat Pakistan na de Indiase nucleaire test verklaarde ook een kernwapen te gaan ontwikkelen, met succes. Beide landen weigerden het Non-proliferatieverdrag te ondertekenen. In 1998 deden beide landen tests met kernwapens. In 2002 liepen de spanningen weer zo hoog op, dat de wereld vreesde voor een kernoorlog.
Zo ver kwam De huidige gevechten in Kashmir zijn dus de zoveelste in rij van een nimmer aflatende hoeveelheid aan conflicten.
Bronnen:
- nl.wikipedia.org, Aksai Chin
- nl.wikipedia.org, Jammu en Kasjmir
- www.refdag.nl, Geschiedenis van het conflict om Kashmir
- www.britannica.com, Kashmir