Geschiedenis van Troje

De geschiedenis van Troje

Tot op de dag van vandaag wordt het verhaal van Troje uit de Ilias van Homerus verteld, waarin de Griekse dichter de oorlog tussen de Griekse coalitie en de Trojanen beschrijft. Er is jarenlang getwijfeld aan de echtheid van de mystieke stad Troje, maar nu is het algemeen geaccepteerd dat de locatie van het oude Troje is gevonden.


Trojaanse oorlog


De oorlog om Troje was volgens de mythe een tien jaar durende belegering van de stad Troje die begon doordat de Trojaanse prins Paris de vrouw van de koning van Sparta ontvoerde. Menelaüs, de koning van Sparta besloot om de Grieken te verzamelen en naar Troje te trekken om haar te redden. Homerus beschreef de stad als stevig, sterk en enorm goed ommuurd. De stad had in de Griekse mythologie zelfs de reputatie door de goden Poseidon en Apollo zelf gebouwd te zijn.


Het paard van Troje


Hoewel tegenwoordig bijna niemand aan het woord Troje kan denken zonder er een paard bij te betrekken, schreef Homerus niet over dit verhaal in de Ilias. Wel zijn er latere bronnen die schrijven over het verhaal van de soldaten die in een houten paard de stadmuren van Troje weten binnen te komen om in de nacht er weer uit te glippen en de poorten open te zetten voor de Grieken. Vaststellen dat dit verhaal waargebeurd is kan men dus niet. Wel wordt er gedacht dat men met het ‘paard’ van Troje iets anders bedoelde. Zo gaf men in de oudheid vaker dierennamen aan belegeringswerktuigen. Een andere interessante theorie is dat Homerus met het paard een aardbeving wilde beschrijven. Om dit te ondersteunen wordt vaak Poseidon aangehaald, die volgens de mythes de stad onwelgevallig was. Poseidon was de god van de zee, van paarden, maar ook van aardbevingen. Bij de opgravingen van Troje zijn ook sporen van een aardbeving gevonden.


Archeologisch Troje


Men is eeuwenlang opzoek geweest naar de locatie van de mythische stad Troje. Frank Calvert was in 1863 de eerste die de stad blootlegde, maar in 1870 was het Schliemann die bewijs begon te verzamelen dat hij de locatie van het Troje van Homerus had gevonden. Tegenwoordig accepteren archeologen wereldwijd dat het Troje dat Schliemann blootlegde hoogstwaarschijnlijk het Troje uit de Ilias van Homerus is. Een enorme stad die 270.000 vierkante meter omvatte compleet met innovatieve muren, enorme paleizen en vijf toegangspoorten.


Populariteit Troje


Al eeuwenlang vertellen mensen het verhaal van Homerus over Troje. Tot op de dag van vandaag fascineert deze wonderbaarlijke stad mensen. Er worden films over gemaakt en talloze boeken over geschreven, maar het is pas bijzonder om Troje in Turkije met eigen ogen te zien en zelf te ervaren hoe het is om op deze locatie in een houten paard te zitten.

Bronnen:

Ancient.eu: Troy

Wikipedia.org: Iliad 

Afbeelding:

Wikimedia Commons: The walls of Troy

Ook interessant: 

Partners: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!