De oprichting van de Universiteit van Leipzig

Op 2 december 1409 werd de Universiteit van Leipzig opgericht door Frederik I van Saksen. Hiermee is het een van de oudste universiteiten van Europa en de op twee na oudste van Duitsland. De universiteit werd opgericht naar het model van de Universiteit van Praag.

Op 18 januari 1409 werd het Decreet van Kuttenberg uitgevaardigd door de Boheemse koning Wensenclaus. Dit decreet hield in dat het Boheemse rijk meer te zeggen kreeg binnen het beleid van de Universiteit en het Germanisme tegen moest worden gegaan. Jan Hus, een Boheemse hoogleraar, werd rector. De studenten en medewerkers uit de andere landen, zoals Polen, Beieren en Saksen, hadden nauwelijks recht van spreken meer, wat leidde tot grote ontevredenheid.

Oprichting van de Universiteit van Leipzig

De medewerkers en studenten uit andere landen trokken weg van de universiteit. Hoeveel dit er precies waren is niet duidelijk, het aantal wordt tussen de 5.000 en de 20.000 geschat. Zij wilden een nieuwe universiteit stichtten. Paus Alexander V vaardigde een pauselijke bul uit op 9 september 1409. Op 2 december 1409 werd de Universiteit van Leipzig opgericht door Frederik I van Saksen en zijn broer Willem II van Meißen.

Boekdrukkunst

De universiteit van Leipzig groeide langzaam en was een regionale universiteit. Bij de oprichting had de universiteit vier faculteiten: Letteren, Geneeskunde, Rechten en Theologie. Na de oprichting groeide Leipzig uit tot een centrum voor de boekdrukkunst en de handel in boeken. Ook was het een centrum van intellectuele debatten over het humanisme en de Reformatie in de 15e en 16e eeuw. Vanaf halverwege de 16e eeuw werd in Saksen de Lutherse leer aangehangen, wat een breuk met het Rooms-katholieke geloof inhield.

De 19e en 20e eeuw

Vanaf de 19e eeuw begon de Universiteit te groeien en internationaal naam te maken als wetenschappelijk instituut en onderzoek. Het werd tijdens deze eeuw een van de grootste universiteiten van Duitsland tot de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens bombardementen werd een groot deel van de universiteitsgebouwen en -collectie vernietigd. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Leipzig deel uit van de DDR. De Universiteit werd omgedoopt tot Karl Marx Universiteit.

Na de eenwording van Duitsland werd de naam weer terug veranderd in Universiteit van Leipzig. De universiteit heeft in haar geschiedenis veel bekende studenten gehad onder wie Johann Wolfgang Goethe, Friedrich Nietzsche, Richard Wagner en de huidige Duitse bondskanselier Angela Merkel.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- zv.uni-leipzig.de, <a title="history" href="http://www.zv.uni-leipzig.de/en/university/profile-and-management/missio... target="_blank">history</a></p>
<p>- uni-leipzig.de,<a title="geschichte" href="http://www.uni-leipzig.de/2009/geschichte.html#2" target="_blank"> geschichte</a></p>
<p>- nl.wikipedia.org, <a title="Universiteit Leipzig" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteit_Leipzig" target="_blank">Universiteit Leipzig</a></p>
<p> </p>
<p>Afbeelding</p>
<p>- <a title="Zegel Universiteit Leipzig" href="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Uni_Leipzig_-_Siegel.... target="_blank">Wikimedia Commons</a></p>
<p> </p>
<p> </p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.