De slag bij Beverwijk
23 maart 1997 – Twee grote groepen Ajax- en Feyenoordhooligans ontmoeten elkaar langs de A9 bij Beverwijk. De schermutselingen lopen uit op een massale vechtpartij, waarbij één Ajacied om het leven komt.
Voorgeschiedenis van het gevecht
Het gevecht tussen de hooligans van beide clubs was door de deelnemers van tevoren gepland. Al voor het bewuste gevecht op 23 maart hadden de twee groepen elkaar ontmoet. Bij dat geplande gevecht zouden de twee groepen elkaar met ieder vijftig man treffen, maar de Feyenoordgroep was veel groter dan afgesproken. Dit maakte de Ajaxsupporters zo kwaad, dat zij een nieuw gevecht inplanden.
De slag bij Beverwijk
Het gevecht kreeg het formaat van een ware slag. Beide partijen gingen elkaar te lijf met allerhande wapens. De Ajacieden zouden van twee kanten door de Feyenoordhooligans ingesloten zijn en werden in de pan gehakt. De meeste Ajacieden konden aan de Feyenoorders ontsnappen, maar enkelen vochten door tot het ‘bittere eind’. De politie was niet in staat om de relschoppers in te rekenen, omdat het gevecht zo snel verliep dat de politie te laat was om de boosdoeners ter plekke te arresteren.
Carlo Picornie
Eén Ajaxhooligan - Carlo Picornie - kwam om het leven als gevolg van een klap op zijn hoofd met een hamer. De 21-jarige Feyenoorder Leonardo P. werd voor Picornies dood veroordeeld en kreeg een celstraf van vijf jaar. De moord op Picornie leidde tot veel onrust binnen de Feyenoordclan. De beschuldigingen vlogen over en weer en de vermeende dader, Leonardo P., zou verraden zijn door zijn clubgenoten.
‘De F-side is niet makkelijk’
In het boek ‘de F-side is niet makkelijk’ (2002) belichten Ajaxhooligans hun visie op de slag bij Beverwijk. De Ajacieden beweren dat zij niet goed op de hoogte waren van de vechtlocatie, waardoor ze snel door de Feyenoorders ingesloten konden worden. In het boek komt onder andere de toenmalige vriendin van Picornie aan het woord. Het is duidelijk dat de ‘slag bij Beverwijk’ een flinke nasleep kende en de verhoudingen binnen en tussen de Feyenoordhooligans en de Ajacieden op scherp heeft gezet.
Bronnen
Sportgeschiedenis.nl, 'vijftien jaar na de slag (...)'
npogeschiedenis.nl, 'tien jaar na de slag (...)'
Wikipedia.org, 'Slag bij Beverwijk'
Afbeelding
Bundesarchiv, Bild 183-1990-0414-009 / Pätzold, Ralf / CC-BY-SA [CC BY-SA 3.0 de (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons