Duitsland valt Denemarken binnen

Duitsland valt Denemarken en Noorwegen binnen

Op 9 april 1940 viel het Duitse leger, onder leiding van Adolf Hitler, Denemarken en Noorwegen binnen. Operatie Weserübung moest de aanvoer van ijzererts voor Duitsland veiligstellen. Het erts kwam uit Zweden via de Noorse kustwateren. Het was dus essentieel dat de aanvoerroute gehandhaafd bleef. De Britten probeerden de invasies echter te stoppen met militair geschut.


Altmark-incident


In de winter vroor een groot deel van de Oostzee dicht waardoor Duitsland via de Noorse kustwateren ijzererts moest vervoeren. Om deze aanvoerroute in handen te houden, werd besloten om Denemarken en Noorwegen te veroveren. De Britten wilden dit tegenhouden. Op 16 februari vond het Altmark-incident plaats. Een Duitse tanker werd in Noorse territoriale wateren door de Britten aangevallen. De Britten waren ook begonnen met het leggen van zeemijnen in de Noorse wateren om te voorkomen dat Duitsland Noorwegen zou veroveren.


Operatie Weserübung


Hitler stelde daarom een invasieplan samen om Denemarken en Noorwegen aan te vallen. De operatie was onderverdeeld in verschillende acties. Eerst werd een aanval gedaan door de Wehrmacht op de marine van Denemarken. Daarna werden aanvallen gedaan op verscheidene Noorse havens en werden luchtlandingen gedaan bij Oslo. De reden dat Denemarken eerst bezet moest worden, was dat de Duitse luchtmacht vanaf de Deense vliegvelden makkelijker Noorwegen kon bereiken. Ook kon eventuele luchtsteun makkelijker worden gegeven. Bovendien zou een verovering van Denemarken ook Zweden en Finland dwingen om zich te schikken naar de Duitse eisen. Als Hitler namelijk ook Denemarken en Noorwegen in handen had, werden Zweden en Finland omringd door het Derde Rijk en moesten ze - voor hun eigen veiligheid - wel meewerken.


De Slag om Denemarken


Op 9 april 1940 begon de Duitse invasie van Denemarken, met meerdere militaire operaties die tegelijkertijd werden uitgevoerd. Luchtaanvallen werden gedaan op de vliegvelden bij Aalborg, een verrassingsaanval op Kopenhagen kwam van infanterie en marine-eenheden, en Jutland werd aangevallen over land. Hoewel het Deense leger voor de Duitse aanval was gewaarschuwd, was het niet goed voorbereid. Het land gaf zich binnen zes uur over. Dit is binnen de militaire geschiedenis de snelste capitulatie ooit.


Aanval op Noorwegen


Tijdens de aanval op Denemarken werd ook Noorwegen aangevallen. Zij waren net als de Denen niet goed voorbereid op de oorlog. De Noorse marine, lucht- en landmacht waren niet zo sterk als hun Duitse tegenhangers. Door het grote landoppervlakte en door steun van de Britten, duurde het toch een paar maanden voordat Noorwegen was ingenomen. Op 9 juni 1940 konden de Noren niets anders meer doen dan capituleren. Daarmee heeft Noorwegen van de door de Duitsers bezette gebieden wel het langst stand weten te houden, namelijk twee maanden.


Operatie Weserübung was een succes en het ijzererts was veiliggesteld. Wel had Duitsland grote verliezen geleden binnen de marine. De Duitse vloot was na de invasie van Denemarken en Noorwegen nog amper operationeel. Op het land ging de oorlog echter nog onverminderd voort; weldra zou Duitsland ook Nederland en andere landen in Europa innemen.

Bronnen:

Wikipedia.org: Operatie Weserübung
Mei1940.org: invasie Noorwegen
Go2war.nl: Operatie Weserübung

Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: Operatie Weserübung

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.