Voormalig huurling Michael Hoare met het boek over zijn belevenissen in Congo en de Seychellen

Een Ierse Huurling in Congo: Het verhaal van "Mad Mike" Hoare

Michael Hoare was een Ierse huurling die in de jaren ‘60 en jaren ‘80 bekend werd door zijn militaire activiteiten in Congo en de Seychellen. Door deze ondernemingen kreeg hij al snel de bijnaam ‘Mad Mike’.

Van majoor tot zakenman

Thomas Michael Hoare werd geboren in 1919 in India als zoon van Ierse ouders. Vanaf zijn 20ste diende hij in het Britse leger in de Tweede Wereldoorlog en werkte zich op tot de rang van majoor. Na de Tweede Wereldoorlog werkte hij lange tijd als accountant en zakenman. Via dat werk kwam hij in contact met de Congolese zakenman en politicus Moise Tshombe.

De Wild Geese

Congo was sinds de jaren 50 verdeeld tussen voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid van België. Tshombe was de partijleider van de probelgische oppositiepartij CONAKAT. In 1961 werd Hoare door Tshombe ingehuurd om leiding te geven aan een groep militairen die de Congolese provincie Katanga wilden uitroepen tot onafhankelijke staat. De Verenigde Naties grepen echter in en zowel Tshombe als Hoare werd verbannen.

Drie jaar later waren de kansen gekeerd: De nieuwe prowesterse president Joseph-Désiré Mobuto had Moise Tshombe aangesteld als premier. In dienst van de nieuwe regering werd Hoare ingehuurd om de communistische Simbarebellen, neer te slaan. Michael Hoare verzamelde een groep van honderden huurlingen om de communisten uit te roeien. De groep, die de bijnaam ‘Wild Geese’ kreeg, bestond voornamelijk uit veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van Hoare werden grote groepen rebellen meedogenloos afgeslacht. Het grootste wapenfeit van de commandogroep was de verovering van de stad Stanleyville (het huidige Kisangani). Naar eigen zeggen vielen er dankzij Hoare vijf- tot tienduizend doden onder de rebellen.

Michael Hoare kreeg als snel veel bekendheid in de media. Dit kwam niet alleen door zijn militaire tactiek & vaardigheden, maar ook door zijn actieve bijdrage aan de mythevorming rond zijn persoon. Hoare stond bekend om zijn heftige uitspraken. Hij trok bijvoorbeeld vergelijkingen tussen communisten en ongedierte en kanker en vertelde graag over de bloederige gevechten waarin hij belandde. Dankzij deze verhalen kreeg hij vanuit communistische landen al snel de bijnaam ‘Mad Mike’. Hij adviseerde ook bij het maken van de film The Wild Geese uit 1978, die gebaseerd was op zijn avonturen in Congo.

Interview met de huurlingen die meewerkten aan de mislukte Seychellen Coup van 1981

De Seychellen Coup

In het najaar van 1981 werd Hoare door de Zuid-Afrikaanse geheime dienst ingehuurd om een coup te plegen tegen de socialistische leider van de Seychellen. Met een groep van 44 huurlingen die zich voordeden als dronken rugbyspelers vertrok hij naar de archipel. In hun tassen werden zware wapens verstopt onder stapels met cadeautjes, die zogenaamd voor gehandicapte kinderen bedoeld waren. Het plan was om de wapens later te gebruiken voor een militaire coup op de Seychellen, maar het liep anders dan gehoopt.

Toen een vliegveldmedewerker één van de tassen onderzocht werd één van de wapens ontdekt. In korte tijd haalden de huurlingen hun wapens tevoorschijn en brak er een schietpartij uit. Daarbij raakte een groot deel van het vliegveld beschadigd. De huurlingen namen het vliegveld over en gijzelden 70 mensen. Omsingeld door autoriteiten was er geen uitvlucht mogelijk.

Na 5 uur kreeg de groep huurlingen het voor elkaar een piloot te overtuigen om zijn vliegtuig te laten landen. Samen met het grootste deel van zijn mannen kaapte Hoare het vliegtuig en vloog naar Zuid-Afrika. De achtergebleven huurlingen werden overmeesterd. In Zuid-Afrika werd Mike Hoare ingerekend en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar wegens kidnapping en vliegtuigkaping waarvan hij slechts 3 jaar hoefde uit te zitten. Na zijn gevangenisstraf leefde hij in Frankrijk en in daarna in Zuid-Afrika, daar overleed hij op 2 februari 2020 op honderdjarige leeftijd.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!