Eerste editie Romeinenweek
De Romeinen zijn weer even terug in Nederland. Van 24 mei tot en met 1 juni 2014 vindt de eerste Romeinenweek plaats. Met tal van leuke activiteiten door het hele land en een spectaculair festival in Nijmegen. Het doel? Om Nederlanders weer even stil te laten staan bij een heel bijzondere periode uit onze geschiedenis.
Kruik van Lucius Ferenius. Foto door Hans Erren
In april 1971 deed archeoloog Joep Gielen een bijzondere ontdekking in Heerlen. Hij vond een aantal potscherven, met daarop ingekraste letters. Ze behoorden toe aan Lucius Ferenius, die rond het jaar 125 een goedlopende pottenbakkerij had. Met trots signeerde hij zijn kruiken. Lucius diktus Metcius il(l)i fecit in of(f)icina: ‘Lucius, die Metcius wordt genoemd, maakte deze (kruik) in zijn bedrijf’. Lucius schreef Latijn – zij het met wat spelfouten – en liet dat graag zien. Op één van de scherven eerde hij de “goede god” van Feresne, het kleine plaatsje in (vermoedelijk) België waar hij geboren was. Op een andere krastte hij een magische bezwering voor Amaka, een lokale vrouw. Misschien was ze zijn echtgenote, misschien een trouwe klant. De drie potscherven, hoe summier ook, geven ons een uniek inkijkje in het leven van een doorsnee inwoner van Romeins Nederland.
Romeinse limes
Ruim vijfhonderd jaar lang maakte Nederland deel uit van het Romeinse Rijk. Dwars door ons land liep de imposante grens van het Romeinse Rijk: de limes. Begonnen onder keizer Augustus in de vroege eerste eeuw na Christus en sterk uitgebreid door zijn opvolgers in de late eerste eeuw en tweede eeuw na Christus. De limes was een complexe aaneenschakeling van forten, muren en wachttorens, die zich uitstrekte van de Muur van Hadrianus in het noorden van Engeland tot aan de Zwarte Zee.
Het deel van de limes dat door de Lage Landen liep, bestond uit een reeks forten en legerkampen langs de Rijn. Het werd verdedigd door Romeinse troepen afkomstig uit Spanje, de Balkan en zelfs Noord-Afrika. De Romeinse militaire aanwezigheid bracht heel wat handel en productie op gang. De soldaten hadden namelijk niet alleen bevoorrading nodig, maar kregen ook vast loon om uit te geven. In de schaduw van de limes kwamen dorpen en steden tot bloei, zoals Nijmegen, Utrecht en Maastricht. Lucius was slechts één van de vele ambachtslieden die profiteerden van de nieuwe handelsstromen. Naast handel brachten de Romeinen ook nieuwe ideeën mee, die hun plek vonden in de inheemse cultuur. Van de grote tempels in Elst met hun Gallo-Romeinse architectuur tot de Latijnse letters op de kruiken van Lucius.
Romeinenweek
Deze kleurrijke wereld aan de rand van het Romeinse Rijk ligt nu diep onder de grond. Elk jaar worden er weer bijzondere vondsten gedaan, van antieke fundamenten tot gouden sieraden. In Duitsland en Engeland is de limes al jarenlang UNESCO Werelderfgoed maar Nederland ontbreekt nog. Daar moeten we verandering in brengen.
Stichting RomeinenNU organiseert dit jaar voor het eerst de Romeinenweek, van 24 mei tot en met 1 juni 2014. Samen met culturele organisaties, archeologen, musea, historici en tal van vrijwilligers hebben ze een bomvolle landelijke kalender gepland. Vol leuke activiteiten voor jong en oud, bedoeld om het Romeins verleden van Nederland op de kaart te zetten. De week wordt afgesloten met het Romeinenfestival in Nijmegen op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni.
Op de historische grond van het Kops Plateau kun je je onderdompelen in de wereld van Lucius en zijn tijdgenoten. De Romeinse geschiedenis komt er tot leven door re-enactment, workshops, lezingen, een Romeinse markt en nog veel meer. Kijk snel op de website van Romeinenweek of op de website van Romeinenfestival voor het volledige programma en volg de organisatie op Facebook of Twitter.