Einde aan de drooglegging in de VS
Op 5 december 1933 komt er een einde aan de drooglegging in de Verenigde Staten. Vanaf 16 januari 1920 was het produceren, verkopen en consumeren van alcohol verboden geweest in Amerika. Alcohol werd gezien als de oorzaak van vele sociale problemen. De drooglegging leidde tot veel illegale handel en consumptie van alcohol. Na 13 jaar werd dit verbod opgeheven.
De drooglegging
Veel soldaten hadden ernstige trauma’s opgelopen tijdens de Eerste Wereldoorlog en dronken veel om de afschuwelijke ervaringen te vergeten. Door de grote stroom buitenlandse immigranten in de VS zonder uitzicht op een goede baan en een nieuw leven, gingen vele immigranten aan de drank en de criminaliteit in. Na de oorlog vreesde de Amerikaanse regering dus dat de alcoholconsumptie sterk zou stijgen. Om dit te voorkomen werd op 16 januari 1920 het 18e Amendement van kracht, waardoor het produceren, verkopen en consumeren van alcohol verboden werd.
Georganiseerde misdaad
Door het alcoholverbod kwam er een grote illegale handel op gang. Veel van de productie en de handel in alcohol kwam in handen van de georganiseerde misdaad. Zo werden gangsters als Al Capone groot door de illegale handel. Ook ontstonden er veel speakeasies, kroegen waar illegaal drank werd verkocht. Deze speakeasies werden echter veelal gedoogd door de politie. Ook trokken veel mensen de grens over naar Canada en Mexico, waar wel gewoon gedronken mocht worden. Er was dus nog steeds sprake van een flinke alcohol productie en consumptie.
Einde aan de drooglegging
Vanaf 1925 werd de drooglegging steeds minder populair, doordat het steeds duidelijker werd dat de drooglegging niet het gewenste effect had. De wetten werden niet gehandhaafd en veel alcoholgebruik werd gedoogd. De mensen dronken stiekem alcohol en de georganiseerde misdaad werd rijk door de illegale handel. Veel politici en bekende industriëlen zoals John Rockefeller spraken zich uit tegen het alcoholverbod. Franklin D. Roosevelt stelde zich in 1932 verkiesbaar als president. Hij gaf aan iets te willen veranderen aan de drooglegging als hij verkozen werd.
Na zijn verkiezing tot president van de VS hield hij zich hieraan. Op 5 december 1933 nam de Amerikaanse regering het 21e Amendement aan, waarmee er een einde kwam aan de drooglegging.
Bronnen
- demaffia.nl, drooglegging
- amerika.nl, drooglegging
- en.wikipedia.nl, Repeal of Prohibition
Afbeelding