Executie van Nicolae Ceauşescu
Op 25 december 1989 worden Nicolae Ceauşescu en zijn vrouw Elena geëxecuteerd door een vuurpeloton in Targoviste. Ceauşescu was tussen 1965 en 1989 dictator van Roemenië. Hij leefde in weelde en overdaad, terwijl het volk verhongerde. Ceauşescu regeerde met harde hand over het communistische land en liet zijn tegenstanders uit de weg ruimen. Eind jaren ’80 groeiden de protesten tegen zijn bewind snel en tijdens een staatsbezoek aan Iran brak de Roemeense Revolutie uit.
Nicolae Ceauşescu had tot halverwege de jaren ’80 de touwtjes in Roemenië stevig in handen. Hij onderdrukte opstandige inwoners met geweld en bespioneerde anderen. Zijn economische beleid, gericht op zware industrie en export, leverde de dictator zelf enorme rijkdom op. Terwijl de bevolking in armoede leefde, en velen omkwamen van de honger, liet Ceauşescu het grootste parlementaire gebouw ter wereld neerzetten voor een bedrag van ongeveer 3 miljard euro.
Protesten tegen Ceauşescu
In november 1987 kwamen de eerste protesten tegen het regime van Ceauşescu op gang. Enkele duizenden arbeiders bestormden het hoofdkantoor van de communistische partij in de stad Brasov. Ze vernietigden documenten en haalden portretten van Ceauşescu van de muur. Toch zou het nog twee jaar duren voor Ceauşescu definitief ten val kwam. Op 15 december 1989 vonden in Timisoara gevechten plaats tussen de bevolking en de politie en de onrust verspreidde zich daarna razendsnel door heel Roemenië. Ceauşescu was echter op staatsbezoek in Iran en keerde pas op 20 december terug. Hij liet 110.000 van zijn aanhangers verzamelen in Boekarest en sprak via de televisie het volk toe. De keiharde veroordeling van de protesten schoot bij zijn ‘aanhangers’ in het verkeerde keelgat en de menigte keerde zich tegen Ceauşescu.
Nicolae en Elena Ceauşescu opgepakt
De mensenmassa sloopte de communistische symbolen in Boekarest, en op aanwijzing van Ceauşescu opende het leger en de politie het vuur op de demonstranten. De leiding van het Roemeense leger vond het op 22 december echter genoeg en keerde zich ook tegen de dictator. Hierna probeerde Ceauşescu met zijn vrouw Elena naar Targoviste te vluchten, maar het echtpaar werd verraden en opgepakt.
Showproces en executie van Roemeense dictator
Het nieuwe regime wilde het volk geruststellen en laten zien dat zij zich geen zorgen meer hoefden te maken om een eventuele terugkeer van Ceauşescu. Al op 24 december, twee dagen na zijn arrestatie, begon een showproces waarvan de uitkomst van tevoren vast stond. Niet voor niets reisde het vuurpeloton in dezelfde helikopter als de rechters naar de militaire basis in Targoviste, waar Ceauşescu met zijn vrouw gevangen zat. In een proces dat slechts één uur in beslag nam weigerden Nicolae en Elena Ceauşescu de rechtbank te erkennen en antwoord te geven op de vragen van de rechters. Desondanks veroordeelde de rechtbank de Ceauşescus wegens genocide en het ondermijnen van de economie. Ze werden op de binnenplaats tegen een muur gezet, smeekten betraand om genade, maar werden door het vuurpeloton met tientallen kogels doorzeefd.
Bronnen
- Biography, Nicolae Ceausescu (12-8-2013)
- Ceausescu.org, Transcript of the closed (…) (12-8-2013)
- De Redactie, De val van Ceausescu (…) (12-8-2013)
- New York Times, Romania’s Revolution of 1989 (…) (12-8-2013)
- Volkskrant, Plaats waar Ceausescu werd (…) (12-8-2013)
Afbeelding
- Wikimedia Commons, Ceausescu Family (12-8-2013)