Geluk en ongeluk in het leven van Catharina I van Rusland
Arm geboren, maar als eerste keizerin van Rusland gestorven. Geadopteerd, uitgehuwelijkt, verkocht, en heel veel miskramen, maar ook ontdekt, geliefd, gehuwd en opgeklommen: het stormachtige leven van Catharina I van Rusland is een aaneenschakeling van geluk en ongeluk.
Arm geboren
Marta Skavronskaja werd geboren op 15 april 1684 als de dochter van de arme Litouwse boer Samuel Skavronski. Haar vader overleed aan de pest toen Marta drie jaar oud was, waarna ze werd geadopteerd door Ernst Glück, een Lutherse pastoor uit Marienburg, het huidige Alūksne in Letland. Toen Skavronskaja 17 jaar oud was werd ze uitgehuwelijkt aan een Zweedse dragonder, een infanterist die zich op een paard verplaatste, maar te voet vocht.
Gevangen en ontdekt
Tijdens de Grote Noordse Oorlog (1700-1721) werd Marienburg in 1702 bezet door het Russische leger. De Russische maarschalk Sheremetev nam de pasgetrouwde Skavronskaja gevangen en verkocht haar aan prins Alexander Mensjikov, een goede vriend van tsaar Peter de Grote (1672-1725). De tsaar was niet lang daarvoor vervreemd geraakt van zijn vrouw Eudoxia Lopoechina. Na een aantal ontmoetingen met Skavronskaja was hij zo onder de indruk van haar charme en intelligentie dat hij haar tot zijn nieuwe geliefde maakte.
Huwelijks (on)geluk
In 1705 bekeerde Skavronskaja zich tot het Russisch Orthodoxe geloof en liet zij haar naam veranderen in Jekaterina Aleksejevna (Catharina). Ze beviel in totaal van elf kinderen van Peter, waarvan er slechts twee níet vlak na de geboorte overleden. Eén van hen was de latere keizerin Elisabeth van Rusland (1709-1761). Terwijl Sint Petersburg nog in aanbouw was, woonden Catharina en Peter in een houten kabine met drie kamers, waar zij voor de kinderen en het eten zorgde, en hij tuinierde, alsof ze een normaal gezin waren. De liefde tussen de twee was sterk en er bestonden geruchten dat ze in 1707 heimelijk getrouwd waren. Officieel trouwde het paar in februari 1712.
Keizerin van het Russische Rijk
In 1724 besloot de tsaar zijn vrouw tot regentes te benoemen. Een jaar later overleed Peter de Grote en werd Catharina benoemd tot keizerin van Rusland. Veel invloed had ze echter niet, omdat de meeste macht in handen kwam van de Hoge Kroonraad van het Russische Rijk. Catharina, die geliefd was onder de Russische bevolking, kon niet lang genieten van haar functie als tsarina. Mede dankzij haar nogal buitensporige levensstijl ging haar gezondheid in korte tijd achteruit. Op 17 mei 1727 overleed Catharina I van Rusland op 43-jarige leeftijd in Sint Petersburg. De twaalfjarige kleinzoon van Peter de Grote besteeg vervolgens de troon als Peter II van Rusland (1715-1730).
Dit artikel is een bewerkte versie van een eerder geplaatst artikel op IsGeschiedenis.
Bronnen
- Britannica, Catherine I
- NNDB, Catherine I
- New International Encyclopedia, Catherine I
Afbeelding
- Wikimedia, Catharina I of Russia, 18e eeuw
Leestips - Boeken
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/