Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Chinese wensballon

Een recyclefabriek in het Britse Birmingham is op 1 juli 2013 in vlammen opgegaan toen een Chinese wensballon landde op een stapel plastic. Ongeveer 50.000 ton papier en plastic verbrandde en meer dan 200 brandweerlieden moesten het vuur bestrijden. De Chinese wensballon bestaat al ruim 2000 jaar, maar werd vroeger op een andere manier gebruikt dan tegenwoordig.


De wensballon is oorspronkelijk afkomstig uit China, waar ze al bijna 2000 jaar geleden voor het eerst gebruikt werden. De meeste historische bronnen wezen op Zhuge Liang als de uitvinder van de wensballon.


Zhuge Liang


Zhuge Liang was een militair strateeg die leefde in de 3e eeuw. Hij ontwikkelde het idee van de ballon om zo binnen het leger te kunnen communiceren op grote afstand. Door een papieren zak te maken met daarin een kaarsje dat zo was vastgemaakt dat het vuur het papier niet kon raken steeg de ballon door de hete lucht op. Zhuge Liang wist zo zijn troepen op grote afstand signalen te geven. De Chinese ballonnen kregen ook hun naam via hem. Liang werd vaak aangesproken als Kongming, waardoor ze nog altijd Kongming ballonen heten.


 



Leestips-Boek



Een geschiedenis van het Chinese keizerrijk tot 1600 Een geschiedenis van het Chinese keizerrijk tot 1600


€ 37.00



 




 


Van militair signaal naar wensballon


 De ballonen, die een vroege voorloper van de heteluchtballon waren, veranderden in de loop van tijd van functie. Behalve door het leger werden ze steeds meer door het gewone volk gebruikt. Vooral ten tijde van de Chinese Yuan-dynastie uit de 13e eeuw groeiden de ballonen uit tot symbolen van hoop en goede wensen. De Chinezen geloofden dat een ballon berichten naar de goden kon brengen, omdat de ballonen tot ruim één kilometer hoogte konden stijgen. Het gebruik van de lantaarns groeide sterk. Zo deden ze hun intrede bij Chinese trouwerijen, waarbij in de lantaarns allerlei wensen voor het nieuwe echtpaar werden geschreven.


De wensballon in andere landen


De wensballon is inmiddels over de wereld populair geworden. In Azië worden in veel landen lantaarnfestivals georganiseerd waarbij soms honderden wensballonen tegelijk worden losgelaten. Een bekend voorbeeld daarvan is het Thaise Yi Peng-festival. Ook in Europa worden de traditionele wensballonen steeds vaker gebruikt bij evenementen, zoals oud en nieuw. Hoewel de schoonheid van de lantaarns nauwelijks betwist wordt, liggen ze de laatste jaren onder vuur omdat ze te gevaarlijk zouden zijn. Door de enorme brand in Birmingham lijkt de discussie dan ook opnieuw op te laaien.

Bronnen

-        Asian Ideas, Brief History of Chinese (…) (2-7-2013)

-        Night Sky Lanterns, The History of Night (…) (2-7-2013)

-        Really Good Articles, Your guide to the (…) (2-7-2013)

-        Telegraaf, Wensballon legt fabriek plat (2-7-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Sky Lantern (2-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Een geschiedenis van het Chinese keizerrijk tot 1600
Een geschiedenis van het Chinese keizerrijk tot 1600

€ 37.00

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!