Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de hotdog

De Amerikaan Joey Chestnut heeft op 4 juli 2013 het wereldrecord hotdogs eten verbeterd door in 10 minuten 69 hotdogs te verorberen. De wedstrijd is sinds 1916 een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door Nathan’s Famous, een hotdog kraam uit Brooklyn. De hotdog komt waarschijnlijk uit het 15e eeuwse Frankfurt, maar er zijn verschillende theorieën over de geschiedenis van de worst.


Over het algemeen wordt aangenomen dat de oorsprong van de hotdog ligt in het Duitsland van de 15e eeuw. Zo vierde Frankfurt in 1987 het 500-jarige bestaan van de ‘Frankfurter’, zoals de worst ook vaak genoemd wordt. Daarmee zou de worst zijn geïntroduceerd in 1487.


Oorsprong van de hotdog betwist


De worst zou dat jaar voor het eerst zijn gegeten bij koninklijke evenementen. Andere historici stelden dat de worst rond 1600 is ontwikkeld door Johann Georghehner, een slager uit Coburg. Hij bracht zijn worst onder de aandacht in Frankfurt, waarmee de naam van die stad verbonden raakte met de ‘Frankfurter’ worst. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is de laatste plaats waar de hotdog mogelijk vandaan kwam en werd daar ‘Wiener’ genoemd. Wie het bij het rechte eind heeft is onduidelijk, maar in ieder geval was de worst al enkele eeuwen populair in Duitsland voordat hij zijn intrede deed in Amerika.


De hotdog komt naar Amerika


Toen halverwege de 19e eeuw veel Duitsers immigreerden naar Amerika, namen zij hun eetgewoontes mee. De worsten werden verkocht vanaf kleine mobiele kraampjes, vooral op de straten van New York. De worsten stonden toen nog bekend als ‘Dachshund’, een Duits hondje dat wel wat weg had van de worst. In het Engels veranderde de naam al gauw naar hotdog. Historici gaan er vanuit dat de worsten al bij de introductie in Amerika met een broodje geserveerd werden. Een alternatieve verklaring gaat over de legende van Anton Feuchtwanger. Rond het begin van de 20e eeuw leende hij handschoenen uit aan zijn klanten om hun handen te beschermen tegen de hete hotdog. Vaak kreeg hij de handschoenen niet meer terug en dus vroeg hij een bevriende bakker een speciaal langwerpig broodje te bakken waarin de hotdog kon worden vastgehouden.


 



Leestips-Boek


New YorkNew York


€ 11.95



 



 


Nathan’s Famous hotdog wedstrijd Nathan's Famous in Brooklyn, Wikimedia Commons


In 1916 opende de Poolse immigrant Nathan Handwerker een hotdogkraam in de New Yorkse wijk Brooklyn. Op 4 juli discussieerden vier klanten wie het meest Amerikaans van hen was en er dreigde een gevecht te ontstaan. Handwerker bedacht dat een eetwedstrijd antwoord kon geven op de vraag en gaf de mannen gratis broodjes. De winnaar at 13 broodjes in 12 minuten. De aandacht die het de kraam opleverde deed Handwerker besluiten voortaan elk jaar een wedstrijd te organiseren.


Joey Chestnut


Inmiddels zijn eetwedstrijden uitgegroeid tot een heuse sport met een officiële internationale organisatie, de International Federation of Competitive Eating. De 93e editie van Nathan’s Famous wedstrijd was dit jaar live te zien op de Amerikaanse sportzender ESPN en werd door meer dan 1 miljoen mensen bekeken. Ook op straat zagen duizenden mensen hoe wereldrecordhouder Joey Chestnut zijn record verbeterde door maar liefst 69 hotdogs te eten in 10 minuten. Die hoeveelheid is goed voor 20.000 calorieën en 1100 gram vet. Chestnut is daardoor wel 10.000 dollar rijker geworden.

Bronnen

-          ESPN, Joey Chestnut eats 69 (…) (5-7-2013)

-          Examiner, On this day in (…) (5-7-2013)

-          National Geographic, Nathan’s Famous Hot Dog (…) (5-7-2013)

-          National Hot Dog & Sausage Council, Dachsunds, Dog Wagons and (…) (5-7-2013)

-          What’s Cooking America, Hot Dogs – History and (…) (5-7-2013)

 

Afbeeldingen

-          Wikimedia Commons, Hotdog Vending Cart 1906 (5-7-2013)

-          Wikimedia Commons, Nathan’s Famous (5-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

New York
New York

€ 11.95

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Onderwerpen: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.