geschiedenis van de Notre Dame in Parijs

Geschiedenis van de Notre Dame de Paris

De eerste hoeksteen van de Notre Dame in Parijs werd in 1163 gelegd. De kerk sindsdien is een symbool van de schoonheid van Parijs.

In 1160 besloot bisschop Maurice de Sully dat de, in de 4e eeuw gebouwde, Saint-Étienne kathedraal van Parijs niet groot en imposant genoeg was voor de positie van Frankrijk in Europa. De bisschop liet de kathedraal daarom slopen en in 1163 begon de bouw van een nieuwe, veel grotere kathedraal. Na de eerste steenlegging door De Sully of paus Alexander III (het is niet duidelijk wie de ceremonie precies voltrok) werd begonnen met de constructie van de Notre Dame de Paris, of de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, op het Île de la Cité-eiland in de Seine.

Derde Kruistocht

De bouw van deze enorme kathedraal duurde bijna een eeuw en in de jaren ’50 van de dertiende eeuw werden de laatste details van de kerk afgerond. Sindsdien is de Notre Dame de zetel van de aartsbisschop van Parijs en is de kerk gebruikt voor een groot aantal koninklijke huwelijken, kroningen, religieuze festiviteiten en andere ceremonies. Zo werd in 1185 de oproep voor de Derde Kruistocht gedaan vanuit de kathedraal, trouwde Mary, Queen of Scots, in 1558 in de kerk met de latere Franse koning Frans II en werd Napoleon op 2 december 1804 in de Notre Dame tot keizer gekroond.

Schade aan de Notre Dame

De Notre Dame heeft gedurende haar bestaan ook regelmatig te lijden gehad onder vandalisme en geweld. In 1548 werd de kerk bijvoorbeeld beschadigd door Hugenoten en in 1793 werd de kerk geplunderd tijdens de Franse Revolutie. Hierbij werden alle standbeelden van de koningen van Judea onthoofd, omdat de revolutionairen dachten dat de beelden de koningen van Frankrijk moesten voorstellen. De Notre Dame raakte het zwaarst beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De enorme kerkklok Emmanuel bleef echter heel, waardoor die in de nacht van 24 augustus 1944 aan kon geven dat de bevrijding van Parijs onderweg was.

Het jubileum van de Notre Dame werd in 2013 gevierd met een aantal seminars, speciale concerten en de uitgave van speciale postzegels. Ook werden er acht nieuwe klokken voor de kathedraal gegoten om de kerkklokken uit de 19e eeuw te vervangen. Hierdoor zullen ze weer klinken als de klokken uit het legendarische boek De Klokkenluider van de Notre Dame van Victor Hugo.

In 2019 liep de Notre Dame wederom zware schade op tijdens een grote brand.

Leestips - boeken

Path of the Patriots
Path of the Patriots

€ 44.95

 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.