Geschiedenis van de Wereldomroep
Directeur Wereldomroep krijgt miljoen euro bij vertrek
Aldus anonieme bronnen gisteren aan het NRC-Handelsblad. Algemeen directeur Jan Hoek moet binnenkort gedwongen vertrekken bij de radiozender als gevolg van bezuinigingen van het kabinet. In totaal daalt het jaarlijkse budget van de omroep van 46 naar 14 miljoen euro, waardoor maar liefst 270 van de 350 werknemers worden ontslagen. De Stichting Radio Wereldomroep Nederland werd opgericht in 1947.
De oorsprong van de internationale radio-uitzendingen vanuit Nederland gaat echter al veel verder terug. Op 11 maart 1927 begon Philips met uitzendingen naar Nederlands-Indië via een kortegolfzender in Eindhoven. Binnen enkele weken drong het succes van de radiozender door in het hele koninkrijk. Op 31 maart 1927 maakte Koningin Wilhelmina zelfs van de zender gebruik om de luisteraars in de koloniën toe te spreken. Gedurende de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er echter een einde aan de omroep en moest Wilhelmina teruggrijpen op Radio Oranje, uitgezonden door de BBC.
Op 24 mei 1945 werd het ‘Wereldprogramma’ voor Nederlanders in het buitenland, eveneens met hulp van de BBC, weer hervat. Twee jaar later, op 15 april 1947, werd besloten een scheiding te maken tussen de binnenlandse en internationale omroep en kwam het tot de oprichting van de Stichting Radio Nederland Wereldomroep. Doelstelling van de radiozender was "Het samenstellen en voorbereiden van radioprogramma's die bestemd zijn om buiten de landsgrenzen te worden ontvangen."
Gedurende de jaren ’50 breidt de Wereldomroep haar bereik gestaag uit naar landen als Zuid-Afrika, Brazilië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. Met name de ‘Groetenafdeling’ van de zender was in deze periode zeer populair, aangezien dit veel goedkoper was dan bellen naar het thuisfront. Vanaf de jaren ’60 kwam de nadruk bij de zender echter steeds meer op de nieuws- en actualiteitenrubrieken te liggen.
Naar eigen zeggen behoort de Wereldomroep inmiddels tot de vijf meest invloedrijke internationale omroepen ter wereld. Dit weerhield het kabinet er echter niet van om flinke bezuinigingen door te voeren op de omroep, met de mogelijk een flinke vertrekpremie van directeur Jan van Hoek als gevolg.