Geschiedenis van het Eurovisie Songfestival
Het Eurovisie Songfestival is een grootschalig live televisie evenement dat sinds 1956 ieder jaar op televisie verschijnt. De eerste editie van het internationale talentenjachtprogramma werd op 4 miljoen toestellen bekeken en 7 landen deden mee. Bij de editie van 2022 waren dit maar liefst 183 miljoen kijkers en 40 deelnemende landen. Hoe is het songfestival zo populair geworden?
Na de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van het televisietoestel sterk toe. In 1950 werd de European Broadcasting Union (EBU) gevormd, een samenwerking van 23 Europese televisiemaatschappijen. Tijdens een EBU vergadering in Monaco in 1954 kwam EBU voorzitter Marcel Bezençon met het idee om een internationaal talentenjachtprogramma te organiseren. Dit grootschalige televisie-evenement zou voor elk land gepresenteerd worden door de daar bekende commentatoren. Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne was een prestigieus technologisch experiment. Nog nooit eerder was er zo’n grootschalig live televisie-evenement georganiseerd. Omdat satelliettelevisie nog niet bestond, verliep de uitzending door middel van radiogolven.
Alleen maar soloartiesten
De eerste editie van het Eurovisie Songfestival vond twee jaar later plaats en werd gehouden in Lugano, Zwitserland. Zeven landen namen deel aan het spektakel, waaronder ook Nederland. Het Nederlandse commentaar werd geleverd door televisieman Piet te Nuyl, die de Nederlandse uitzending eveneens produceerde. Op 4 miljoen televisietoestellen wereldwijd werd deze eerste editie bekeken. Het Eurovisie Songfestival bereikte daarmee een zeer groot publiek en was vanaf het beginjaar al een groot succes. Alleen soloartiesten mochten optreden, de inzet van bandjes was niet toegestaan. De eerste winnaar van de wedstrijd was de Zwitserse Lys Assia met het liedje ‘Refrain’. In het begin werd echter alleen de eerste plaats bekendgemaakt. Alle andere deelnemers kwamen dus op de tweede plaats. Het Eurovisie Songfestival heeft vanaf 1956 ieder jaar plaatsgevonden en is daarmee een van de langst lopende televisieshows ter wereld.
Vier winnaars in één jaar
Omdat er vroeger nog niet zoveel landen meededen aan het Eurovisie Songfestival, was de kans dat jouw land won veel groter dan nu. Maar omdat ook het puntensysteem anders werkte, was het zelfs mogelijk dat meerdere landen het evenement wonnen! In 1969 kregen Nederland, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk allemaal 18 punten. Omdat er geen regels waren om een winnaar uit te kiezen bij een gelijkstand, werden alle vier de artiesten uitgeroepen tot winnaars van het songfestival. Over het algemeen werd deze beslissing als zeer onprofessioneel gezien en uit onvrede maakte Zweden een statement door een jaar later een kat naar het songfestival te sturen.
Celine Dion & ABBA
Een aantal wereldberoemde artiesten hebben hun eerste succes te danken aan het Eurovisie Songfestival. De Zweedse popgroep ABBA verkreeg groot succes toen ze met het liedje ‘Waterloo’ niet alleen het songfestival van 1974 wonnen, maar ook internationale roem verwierven. De leden van ABBA zagen dit zelf niet aankomen en verwachtten dat een ander zou winnen. “Eigenlijk was Waterloo een van onze mindere nummers.” De Canadese zangeres Celine Dion vertegenwoordigde in 1988 Zwitserland en won met het Franstalige liedje ‘Ne Parte Pas Sans Moi’. Ook zij was aanvankelijk sceptisch over haar succes, maar zei later over haar overwinning: “Het is op het moment dat je denkt dat je het niet kunt, dat je je realiseert dat je het kan”.
Nederlands succes?
Nederland heeft door de jaren heen wisselvallige resultaten geboekt op het songfestival. Vier keer slaagden Nederlandse inzendingen erin om te winnen, namelijk in 1957, 1959, 1969 en 1975. Na de groep Teach-In, die in 1975 het Eurovisie Songfestival wist te winnen met het liedje Ding-a-dong, was er lange tijd geen Nederlandse winnaar. In 2014 was Nederland dichtbij een 5e winst toen de The Common Linnets tweede werden achter de Oostenrijkse vertegenwoordiger Conchita Wurst. In 2019 was het dan eindelijk weer eens raak. In dat jaar won Duncan Laurence namens Nederland het Songfestival met Arcade. De vorige keer dat Nederland gewonnen had, was 44 jaar eerder.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
Jaarlijks... tot 2020
Het songfestival vond sinds 1956 ieder jaar plaats. Pas in 2020 kon het liedjesfestijn geen doorgang vinden, vanwege de Covid-19 pandemie. Het songfestival, dat dat jaar plaats zou vinden in Nederland, werd opgeschoven naar 2021. Nederland bleef gastland en dus was Rotterdam in 2021 even het centrum van popmuziekminnend Europa. De 66e editie van het songfestival vindt in 2024 plaats in Malmö in Zweden.
Bronnen
-
Songfestivalwebblog.nl, 183 miljoen kijkers voor Eurovisie Songfestival 2021