Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Sneekweek

“Er zijn dit jaar geen wedstrijden afgelast en het is de hele week mooi weer geweest, wat wil je nog meer?”

De organisatie van het zeilfeest de Sneekweek heeft laten weten dat het evenement afgelopen week goed is verlopen. Er deden zo’n 800 boten mee aan de wedstrijd. Het feest rondom het zeilevenement bestaat sinds de jaren ’30, maar de zeilwedstrijd zelf bestaat al sinds 1814. Toen een Friese soldaat terugkwam van zijn diensttijd in het Franse leger voeren zijn stadsgenoten massaal uit om hem te verwelkomen.

In de winter van 1795 trokken Franse troepen over de bevroren rivieren Nederland binnen. Na de bezetting werd Nederland eerst een vazalstaat, maar in 1810 werd het land ingelijfd in het Franse keizerrijk. De inlijving leidde er onder andere toe dat Nederlandse mannen in dienstplicht moesten in het Franse leger. Jacob Sjoukes Visser was een man uit Sneek die rond 1800 ook geronseld werd om de Fransen te dienen. Het is niet geheel duidelijk waarheen hij uitgezonden werd, maar het is bekend dat tijdens de Russische veldtocht van Napoleon ook veel Nederlanders meegingen.

Visser werd dood gewaand door de andere Sneekers, maar hij was nog springlevend. Het is niet geheel duidelijk of hij was gedeserteerd of dat hij gewoonweg uit de militaire dienst was ontslagen, maar in 1814 keerde Visser terug naar Friesland. De Sneekers kregen lucht van zijn komst en voeren per boot massaal uit om hem te begroeten. Het zeilen in zulke grote getale viel in de smaak bij de deelnemers en ze spraken af ieder jaar een soortgelijke dag te organiseren, de Sneeker Hardzeildag. Deze dag zou elk jaar plaatsvinden op een woensdag rond de verjaardag van de eerste koning, Willem I.

In de jaren ’30 van de twintigste eeuw werd de zeilsport steeds populairder. Steeds meer deelnemers meldden zich aan voor de Sneeker Hardzeildag. Het zeilevenement werd in 1934 uitgebreid tot een paar dagen, waarmee de Sneekweek ontstond. Bij dit evenement waren er een aantal terugkerende tradities. Zo mochten trotse zeillieden bij de vlootschouw hun boten tonen en werd in de stad zelf een kermis georganiseerd. Ook werden er Friesland-Holland wedstrijden gevaren, waarbij de Friezen het per zeilboot opnamen tegen hun historische vijanden.

De Sneekweek is nog altijd een populair evenement en ongeveer 10.000 mensen kwamen dit jaar kijken naar de zeilboten. De organisatie was tevreden over de opkomst en opstootjes bleven uit.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!