Goud op Olympische Spelen 1900
De roeimedaille van Nederland is nu officieel geteld
Aldus het bedrijf Infostrada Sports Group, dat namens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) alle records en medaillewinnaars van de Olympische Spelen registreert. Bij het verwerken van oude data kwam ook de roeikwestie van de Spelen van 1900 weer naar boven. Het Nederlandse team won toen de finale in de klasse twee-met-stuurman, maar werd gediskwalificeerd voor het goud omdat er een Frans jongentje in de boot zat.
Op de Olympische Zomerspelen van 1900 in Parijs stond de sport roeien voor het eerst op het programma. Nederland werd vertegenwoordigd door het team ‘Minerva Amsterdam’, een overkoepelende roeivereniging (bestaande uit leden van Aegir, Laga, Nereus, Njord en Triton) die in 1897 opgericht werd om meer kans te maken op kans te maken op medailles in internationaal verband. Het Nederlandse team in de klasse twee-met-stuurman bestond uit roeiers François Brandt en Roelof Klein en stuurman Hermanus Brockman.
Brandt, Klein en de 'onbekende stuurman'
De Nederlandse ploeg presteerde goed, maar werd in de halve finale verslagen door de Fransen, die hadden gekozen voor een kind als stuurman om zo gewicht te besparen. In de finales besloten de Nederlanders deze strategie ook toe te passen. De 60-kilo wegende stuurman Hermanus Brockman werd vervangen door een klein Frans jongetje. Toen het 7-jarige mannetje vroeg wat hij moest doen, kreeg hij te horen: “Gewoon zitten, de boot rechthouden en je aan het wedstrijdreglement houden.” De tactiek werkte en de Nederlanders versloegen de Fransen in de finale. Francois Brandt, Roelof Klein, Hermanus Brockman en de ‘onbekende stuurman’ gingen alle vier de boeken in als de winnaars van de finale, maar goud kregen zij niet.
De organisatie in Parijs besloot de winnende ploeg namelijk te categoriseren als een ‘gemengd team’, waardoor zij niet in aanmerking kwamen voor de prijzen. Het bedrijf Infrostrada Sports heeft nu echter besloten het goud alsnog toe te kennen aan het Nederlandse roeiteam. Of het IOC deze beslissing over zal nemen is nog niet bekend. Het NOC*NSF heeft overigens al aangegeven de eigen medaillestatistieken niet aan te zullen passen, want in 1900 werden er gouden beeldjes in plaats van medailles uitgereikt. “Daarom scharen we het succes van Brandt en Klein niet onder de gouden medailles”, aldus NOC*NSF woordvoerder Geert Slot.