Haardracht in het oude Egypte

Mensen waren altijd al gefascineerd door mummies, maar nu als nooit tevoren, omdat ze een gezicht hebben gekregen

Aldus antropoloog Andrew Wade van de Western University. Hij had de leiding over een team van Canadese wetenschappers, dat drie gemummificeerde personen die zo’n 2000 jaar geleden in Egypte leefden hebben onderworpen aan een gezicht- en haarreconstructie. Eén van de vrouwelijke mummies baarde daarbij het nodige opzien, vanwege de uitbundige en vindingrijke haardos waarmee zij destijds haar sarcofaag inging.

De drie mummies werden in de 19e eeuw vlakbij de Egyptische piramide van Amenemhat III in Hawara opgegraven, en zijn sindsdien in het bezit van het Redpath Museum. Aan het Montreal Neorological Institute and Hospital werden de mummies vanaf 2011 door Canadese wetenschappers onderzocht met behulp van CT-scans. Het onderzoek was een onderdeel van het Impact Radiological Mummy Database Project van de Western University. Met behulp van scananalyses verkregen de wetenschappers nuttige antropologische informatie en kwamen zij veel te weten over de gezichten en kapsels van de mummies.

Uit de scans destilleerden de onderzoekers uiteindelijk radiologische 3D-beelden in zeer hoge resolutie, waarmee een waarheidsgetrouw beeld van een aantal fysieke eigenschappen ontstond. Op basis van de bevindingen waren de onderzoekers in staat de mummies daadwerkelijk een gezicht te geven. Niet alleen de vorm van de gezichten, maar ook specifieke kenmerken van de kapsels konden zo worden gereconstrueerd. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de drie mummies een oude, witharige vrouw, een donkerharige jongeman en een vrouw van rond de twintig jaar met een bijzondere haarstijl moeten zijn geweest.

Het lange, donkere haar van de jonge vrouw, dat met behulp van een pruik is nagemaakt, was zorgvuldig gekamd, op ingenieuze wijze gevlochten en met een knotje opgestoken. De Canadese wetenschappers gaan er, mede op basis van eerder onderzoek, van uit dat dergelijke kapsels vrij populair waren in het oude Egypte. Een mogelijke inspiratiebron voor Egyptische vrouwen was de Romeinse keizerin Faustina de Oudere (ca. 98-140). De bewaard gebleven munten met haar beeltenis, die haar man Antoninus Pius had laten slaan, tonen namelijk een vergelijkbare haardos. Egypte was in 30 voor Christus ingelijfd door het Romeinse Rijk, waardoor de nodige culturele uitwisseling plaatsvond. Daardoor is het ook aannemelijk dat de Romeinse haardracht werd overgenomen in Egypte.

De reconstructies werden op vrijdag 25 januari voor het eerst onthuld en getoond in het McGill University Redpath Museum.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!