Het Holland Pop Festival: Nederlands eerste meerdaagse festival
Dit weekend is het weer tijd voor Lowlands! Een van de bekendere festivals op Nederlandse bodem dat sinds 1993 jaarlijks in Biddinghuizen gehouden wordt. Het eerste meerdaagse popfestival in Nederland was het ‘Holland Pop Festival’ op 26, 27 en 28 juni 1970 in het Kralingse Bos te Rotterdam. Het muzikale evenement is de geschiedenis ingegaan als het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Woodstockfestival in 1969.
Organisatoren van het Holland Pop Festival
De organistoren van het popfestival in Kralingen waren de hippie Berry Visser en Georges Knap. Voor Visser leidde het dubbelconcert van The Doors en Jefferson Airplane in het Amsterdamse Concertgebouw in 1969 tot het idee om zelf een grootschalig muziekevenement te organiseren. Uiteindelijk leverde het Amerikaanse Woodstock de inspiratie voor de organisatie van een openluchtfestival op Nederlandse bodem. Hetzelfde gold voor Georges Knap, die de organisatie van het festival financieel mogelijk maakte. Knap was vijftien jaar ouder dan Visser, galeriehouder en directeur van een handelsfirma in medische apparatuur. Daarnaast deed hij in de avonduren jeugdwerk bij hem in de buurt. Knap en Visser ontmoetten elkaar door een journalist die ze aan elkaar voorstelde.
Protestliederen
Hoewel de organisatoren geen politieke agenda hadden, klonken er tijdens het festival regelmatig protestliederen tegen de oorlog in Vietnam. Voor de organistoren ging het naar eigen zeggen slechts om de muziek. “Popmuziek was een subcultuur, nog geen big business”, aldus Visser. Behalve Santana en bands als Jefferson Airplaine waren onder andere The Birds, Ekseption en Dr. John the Nightripper aanwezig.
Woodstock als leidraad
Voor een rustig en vreedzaam verloop van het festival werd van te voren gekeken naar de film die destijds van Woodstock was gemaakt. Zo konden de organisatie en de politie ongeveer bepalen wat er van het festival verwacht kon worden. Naar aanleiding van de film werd besloten dat er meer parkeerplekken op het terrein moesten komen en dat meer assistentie nodig was. Daarnaast werd bepaald dat er geen uniformen op het terrein zouden rondlopen, maar slechts agenten in burger aanwezig zouden zijn, om eventuele rellen te voorkomen. In drie dagen tijd trok het festival in Kralingen tussen de 80.000 en 100.000 bezoekers. Het popfestival in het Kralingse Bos werd het eerste meerdaagse festival in Europa.
Nederlandse gedoogbeleid
Het Holland Pop Festival verliep uiteindelijk zonder veel problemen. Op het terrein werd veel geblowd en andere drugs gebruikt, maar dit gebeurde onder toeziend oog van de gezondheidszorg. Volgens Visser was het festival te Kralingen dan ook de plek waar het Nederlandse gedoogbeleid tot bloei kwam. Hoewel het Holland Pop Festival een groot succes was, bleek er enorm veel verlies gemaakt was doordat duizenden mensen zonder kaartje naar binnen gekomen waren. Visser en Knap waren daarom genoodzaakt hun eigen faillissement aan te vragen. Net als bij Woodstock verscheen er ook een documentaire van het Holland Pop Festival, in de hoop dat deze financieel nog wat zou opleveren. De film, Stamping Ground geheten, flopte echter.
Titel: | Tussen patiënt en delinquent - Geschiedenis van het Nederlandse drugsbeleid |
Auteur: | Marcel de Kort |
ISBN: | 9065504206 |
Uitgever: | Verloren |
Prijs: | €39,- |
Na het Holland Pop Festival besloot Visser aan de slag te gaan bij Mojo Concerts, een van de grotere concertorganisatoren van Nederland waar hij tot midden jaren ‘90 directeur was. Mojo Concerts begon in 1993 uiteindelijk met Lowlands als tegenhanger van festivals als bijvoorbeeld Pinkpop. Met Lowlands probeerde het concern meer alternatieve muziek uit en bood het daarnaast ook film, cabaret en theater aan. Lowlands blijkt jaar op jaar weer een gigantisch succes.
Bronnen
- Rotterdamfestivals.nl, ‘Uit de oude doos (...)’, 28-11-2012.
- Historischnieuwsbla.nl, ‘Vijfendertig jaar na het (...)’, Martijn Blekendaal, 2005,
Leestip
€ 29.50