Shepherds monument By Daderot (Own work) [Public domain or CC0], via Wikimedia Commons

Het mysterie van de Shugborough inscriptie

De Shugborough inscriptie bestaat uit tien letters die gegraveerd staan op een afgelegen monument in het midden van Engeland. Omdat het onduidelijk is wat de inscriptie betekent, wordt tot op de dag van vandaag gespeculeerd over de oorsprong en betekenis van de inscriptie. Is het een gedenkteken? Een kaart naar de Heilige Graal? Of wellicht iets heel anders?


Shugborough Hall


In de county van Staffordshire, in het midden van Engeland, staat tussen de groene heuvels en de eeuwenoude bossen het monumentale landhuis Shugborough Hall. Behalve de gebruikelijke pracht en praal lijkt er niets opvallends te zijn aan de Hall. Zelfs het zogenaamde Shepherd Gate’s monument – dat rond 1740 door de toenmalige eigenaar, admiraal George Anson, werd gebouwd – lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder.


Het monument toont drie herders en een vrouw die kijken en wijzen naar een tombe, gebaseerd op het schilderij Et In Arcadia Ego van Nicolas Poussin (1594–1665). Onder dit reliëf zijn tien letters gegraveerd: DOUOSVAVVM. Een ogenschijnlijk willekeurig gekozen reeks letters. Wat betekenen die? Door de jaren heen hebben velen geprobeerd de code kraken, waaronder Charles Darwin en Charles Dickens, en velen kwamen naar eigen zeggen met dé oplossing.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



De Shugborough inscriptie, een gedenkteken?


Sommigen denken dat het monument is gebouwd als gedenkteken voor Anson’s overleden vrouw. De letters zouden dan staan voor het Latijnse Optimae Uxoris Optimae Sororis Viduus Amantissimus Vovit Virtutibus, wat vertaald “De beste vrouw, de beste zus, een toegewijde weduwnaar wijd dit aan uw deugden” betekent. De letters D en M aan het begin en eind komen vaak voor op Romeinse graven en betekenen “ter nagedachtenis van”. Anderen denken dat de letters Romeinse cijfers zijn, die opgeteld 1594 geven. Dit is het jaar waarin kunstenaar Nicolas Poussin is geboren.


Een kaart?


Kunsthistorici en filosofen suggereren dat de vier figuren in Poussins schilderij sterrenconstellaties voorstellen, waarbij de vrouw de Maagd voorstelt. Hierdoor begonnen velen te geloven dat de afbeelding en de inscriptie coördinaten of een kaart moeten voorstellen. Maar dan is de belangrijkere vraag: waar leidt het toe?


Zoektocht naar de heilige graal


Anderen geloven dat zowel Poussin en George Anson leden waren van de mysterieuze Priorij van Sion – een ‘geheim’ genootschap dat de locatie van de Heilige Graal zou beschermen. Het verhaal dat een monument met een mysterieus reliëf is gebouwd in opdracht van een vermeend lid van de Priorij, laat velen geloven dat het monument een sleutel is tot het vinden van de Heilige Graal.


Code gekraakt?


De meeste recente oplossing is van Keith Massey, een taalkundig expert en docent Latijn. Hij gelooft dat de inscriptie staat voor Oro Ut Omnes Sequantur Viam Ad Veram Vitam, wat vertaald wordt tot “Ik bid dat iedereen de weg naar het ware leven kan volgen”, een verwijzing naar de bijbelpassage Johannes 14:6. Zijn oplossing is gebaseerd op onderzoek naar grafinscripties en teksten die werden gebruikt voor en tijdens de bouw van het monument. Volgens Massey dus geen mysterie, maar slechts een grafinscriptie. Maar laten we hopen dat deze oplossing niet de raadselachtige sluier dat om het monument hangt zal opheffen. Laten we hopen het monument blijft zorgen voor inspiratie voor nieuwe, creatieve oplossingen.


Bronnen


Afbeelding


 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.