mysterie el dorado

Het mysterie van El Dorado

Bijna iedereen kent het verhaal van El Dorado de vergulde stad die zich ergens in Zuid-Amerika zou moeten bevinden. Het verhaal over een mysterieuze stad die compleet van goud zou zijn, wakkerde een ware goudkoorts aan in Latijns-Amerika, met desastreuze gevolgen.

De Oorsprong van El Dorado

Toen de conquistador Gonzalo Jiménez in 1537 de Muisca stam ontdekte in het huidige Colombia hoorde hij van de inheemse bevolking verhalen over ‘de vergulde’ oftewel ‘El Dorado’. Dit sloeg niet op een stad, maar op het op het opperhoofd van de stam. Tijdens religieuze bijeenkomsten en festiviteiten vergulde het stamhoofd van de Muisca stam zich met goudpoeder. Daarna werd hij door stamleden op een vlot naar het midden van het Guatavita meer gebracht, waar hij goud en juwelen in het water gooide om de goden te eren. Het gerucht over El Dorado verspreidde zich snel tussen de Europese ontdekkingsreizigers en ontwikkelde zich later tot een onbekende locatie met enorm veel goud ergens in Zuid-Amerika.

Eeuwen van goudkoorts

De verhalen over goud en rijkdom sprak veel Europeanen aan. Zo zijn er tot eeuwen na de ontmoeting tussen Jiménez en de Muisca indianen expedities gedaan op zoek naar de mysterieuze gouden stad. Zo bracht Gonzalo Pizarro in 1541 na het horen van geruchten over de locatie van El Dorado 4000 indianen en 340 conquistadores bij elkaar om naar de schatten te zoeken. Omdat veel soldaten en indianen stierven aan onbekende ziekten, ondervoeding en aanvallen van andere indianenstammen mislukte deze expeditie.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


el dorado geschiedenis

Drastische middelen

In 1562 kreeg Antonio de Sepúlveda toestemming van konign Filips II om het Guatavita meer leeg te pompen. Ze hoopten zo de schatten en juwelen te kunnen vinden die door de Muisca’s in het meer werden gegooid. Antonio liet langs de oever van het meer hutten aanleggen en een boot bouwen om alles goed te kunnen overzien. Indianen moesten een greppel uithakken waardoor het water weg kon stromen. Het lukte de Spanjaarden om het waterpeil een aantal meter te laten dalen, waardoor ze enkele gouden borden en beeldjes wisten te bemachtigen. Het lukte Sepúlveda niet om het water in het midden van het meer, waar nu net de grootste schatten zouden liggen, te laten zakken. Sepúldveda stierf jaren later zonder het water nog verder te laten dalen.

Colombian Exploration Inc.

Tot op de dag van vandaag is er niets gevonden dat kan bewijzen dat de mythe van El Dorado ergens op gebaseerd is. Talloze mensen hebben verschillende meren in Latijns-Amerika leeg proberen te pompen. Tot in de vorige eeuw is er sprake geweest van het leegpompen van het Guatavita meer. Onder leiding van Kip Wagner maakte de Colombian Exploration Inc in 1965 plannen om het meer leeg te pompen, maar zij werden tegengehouden door de Colombian Institute of Anthropology.

Bronnen:

Historicmysteries.com: Legend of El Dorado

Nationalgeographic.com: El Dorado

John Hemming: The draining of Lake Guatavita

Afbeelding:

HJ Cubillos via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.