Geen afbeelding beschikbaar

Historische havendagen in Coevorden

Vandaag, 10 juli, is de laatste dag van de Historische havendagen in Coevorden. De Havendagen worden om de twee jaar gehouden. Vandaag staan onder andere een show van 'Lelijke Eendjes', een roadshow van de marine en een show van historische schepen op het programma. Op de kasteelweide is een groot Middeleeuws festival voor de jeugd, met kruisboogschieten, een nagebootst duel, een show met een valkenier, en nog veel meer.

Coevorden is de oudste stad van Drenthe. De naam vinden we in de bronnen voor het eerst op een oorkonde uit 1148. De naam verwijst naar de doorwaadbare plaats in de rivier, waar de boeren hun koeien naar de overkant konden drijven. Coevorden kreeg op 31 december 1407 stadsrechten. De stad lag op een gunstige plaats: een zandrug in het Boertanger Moeras, op de route van Groningen naar Münster. Reizigers tussen deze steden moesten door de stad heen trekken, en dat maakte Coevoren tot een strategisch belangrijke vestingstad. Bij de stad lag ook een kasteel met dezelfde naam, dat tevens het enige kasteel in de provincie Drenthe was. Tegenwoordig heeft het een horecafunctie.

Belangrijke vestingstad

Als strategisch gelegen vestingstad is er meerdere malen om de stad en het kasteel Coevorden gevochten. De Bisschoppen van Münster en Utrecht, de Hertog van Gelre, de Groningse familie Gelkinge, de Spanjaarden en de Fransen, Coevorden kreeg met hen allemaal te maken. Zo werd de stad en het kasteel meerdere malen verwoest, bijvoorbeeld in 1196 door de Gelkingen, in 1231 door de Utrechtse bisschop Willbrandt van Oldenburg, en in 1592, toen de Spanjaarden de stad afbrandden. Tussen 1597 en 1607 werd de stad weer herbouwd. De stratenstructuur, de vestingwerken en de meeste historische gebouwen die er tegenwoordig nog staan dateren dan ook uit deze periode. De nieuwe vestingwerken werden ontworpen door de beroemde Menno van Coehoorn (1641-1704) en daarmee werd Coevorden een van de sterkste vestingsteden uit die tijd.

Rampjaar 1672

Het weerhield in het rampjaar 1672 Bernard van Galen, Bisschop van Münster er niet van de stad te veroveren. Nog in datzelfde jaar werd de stad echter weer heroverd. Een jaar later probeerden de Münstersen de stad te veroveren door haar middels een dijk onder water te zetten. Door een storm brak de dijk echter door en mislukte dat plan. In 1803 werd Coevorden door de Fransen bezet. Zij versterken de vestingwerken, maar gevochten werd er niet. Bij de ontruiming van de stad door de Fransen werd veel schade aangericht. Vanaf deze periode verloor Coevorden haar betekenis als vesting. In 1854 werd het garnizoen opgeheven en in 1870 de vestingwerken ontmanteld.

Haven van Coevorden

De haven van Coevorden is altijd belangrijk geweest, met name voor de turfschippers. Om de bereikbaarheid van de stad te vergroten werden kanalen gegraven: het Stieltjeskanaal en het Coevorden-Vecht kanaal. Nadat het veen in de omgeving was afgegraven verloor Coevorden nog meer aan belang. Het is al weer de 17e keer dat de Havendagen worden georganiseerd. De Havenvereniging van Coevorden is met het evenement begonnen om de waterwegen van en naar Coevorden te promoten.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.