Oudste afbeelding van het monster van Loch Ness

Hoe is de legende van het monster van Loch Ness ontstaan?

Na vele expedities en zoektochten naar het mythische monster van Loch Ness startte er in augustus 2023 wéér een grote zoekactie naar het monster. Ruim honderd vrijwilligers speurden met behulp van drones en infraroodcamera’s het beroemde meer af in de hoop om eindelijk te bewijzen of het monster daadwerkelijk bestaat - of niet. Maar waar komt de legende van het monster van Loch Ness vandaan, wie “spotte” het dier als eerste?

Sint-Columba

De eerste persoon die ooit over het monster van Loch Ness schreef, was voor zover bekend is, Sint-Adamnan, dit deed hij in een hagiografie over de heilige Sint-Columba genaamd: The Life of Saint Columba. Columba van Iona was een Ierse missionaris en geleerde die in Schotland het christelijke geloof verspreidde. Volgens de biografie kwam Sint-Columba tijdens zijn reis door het Schotse hoogland in het jaar 565 op een dag aan bij de rivier Ness, hier stuitte hij op een groep heidenen die net bezig waren met het begraven van een van hun vrienden. Volgens de heidenen werd de noodlottige man aangevallen door een gigantisch watermonster toen hij de rivier probeerde te trotseren. Columba was hier niet van onder de indruk en beval een meegereisde monnik om een boot die aan de andere oever aangemeerd lag, te gaan halen. De monnik volgde zonder aarzelen het bevel op en sprong in het water. Zodra hij goed en wel in het water lag ontwaakte het watermonster en kwam het boven water, zag de monnik en snelde direct op hem af. De heidenen aan de kant raakten in paniek en schreeuwden waarschuwingen naar de monnik, maar toen het beest de hulpeloze man bijna te pakken had, kwam Sint-Columba in actie. Hij sloeg een kruis, en riep vanaf de waterkant naar het beest: ‘Verder kom je niet, raak hem niet aan, vertrek wel nu!' Het beest, doodsbang voor de priester, stopte abrupt bij het horen van deze woorden en dook angstig weer het water in. De heidenen waren diep onder de indruk en bekeerden zich tot het christendom. Sterker nog, ze lieten zich direct dopen in het water van de rivier Ness.

Het verhaal over Columba van Iona is de eerste bekende vermelding van een verschijning van het monster. Het bovengenoemde verhaal doet denken aan andere verhalen waarbij heiligen en profeten hun goddelijke kracht aanwenden om een monster te verslaan, waarna mensen die daarbij aanwezig waren, zich tot het geloof van de heilige of profeet bekeren.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Latere populariteit

De eeuwen na de ontmoeting van Sint-Columba met Nessie, waren er weinig meldingen van het monster. In The Enigma Of Loch Ness, een boek van professor Henry Bauer, worden alle bekende meldingen opgesomd. Vanaf de eerste keer dat het monster genoemd wordt in 565 tot aan 1700 zijn er maar twee waarnemingen geregistreerd. Pas eind 19de eeuw worden er weer meerdere meldingen gedaan over een niet verklaarbare verschijning in het meer. Vanaf deze tijd groeide de populariteit langzaam totdat in 1933 een Schots echtpaar melding maakte van een reusachtig monster dat ze vanuit hun auto zouden hebben gezien. Hun verhaal haalde de kranten en daarmee kreeg Nessie landelijk aandacht, veel mensen trokken naar het meer om een blik van het monster op te vangen, en het aantal meldingen van het beest groeide enorm.

Een jaar na de waarneming van het Schotse echtpaar dook er een foto op van het monster, gemaakt door Robert Kenneth Wilson. De foto leek aan te tonen dat er daadwerkelijk iets onverklaarbaars woonde in het meer, maar of de foto wel echt is, werd al gauw in twijfel getrokken.

Expedities

In de recente geschiedenis zijn er vele pogingen geweest om definitief te bewijzen of het monster wel of niet echt heeft geleefd. In 1934 werd er onder leiding van Sir Edward Mountain onderzoek gedaan naar het bestaan van het beest en in 1962 werd het Loch Ness Phenomena Investigation Bureau (LNPIB) opgericht.

In 1987 werd er met twintig boten vijf dagen lang gezocht naar Nessie en uiteindelijk werden er drie bewegende objecten gevonden op 150 tot 180 meter diepte, maar deze konden niet verder uitgezocht worden vanwege geldgebrek. In 2000 werd er een nieuwe grootschalige poging gedaan, twaalf wetenschappers trokken met sonarapparatuur eropuit om het monster te vinden, wat niet leek te lukken totdat ze een object tegenkwamen van zo’n vijf meter lang, toen de onderzoekers later teruggingen om te bevestigen dat het geen wrak van een schip of iets anders was, was het object verdwenen.

Zo blijft het monster van Loch Ness in mysteriën gehuld en mede daarom besloten vrijwilligers afgelopen week dus opnieuw om een grootschalige zoekactie op de been te zetten. Maar of er na dit onderzoek uitsluitsel over het bestaan van Nessie gegeven kan worden, blijft, zoals altijd, nog een mysterie.

Bronnen:

Afbeelding:

Ook interessant: 

Landen: 

Religie: 

Tijdperken: 

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!