Hongaarse Opstand

Hongaarse opstand breekt uit in Boedapest

Op 23 oktober 1956 brak in Boedapest de Hongaarse opstand uit. De Hongaarse bevolking kwam in opstand tegen het communistische regime dat aan macht was. De opstand ging over in een revolutie toen de steun van de bevolking enorm bleek te zijn. De revolutie leek een succes te worden, totdat de Sovjet-Unie met geweld een einde maakte aan de opstand.


Vreedzame demonstratie


Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de communisten aan de macht in Hongarije. Op 23 oktober 1956 demonstreerden een paar duizend studenten van de Technische universiteit van Boedapest tegen het communistische bewind in het land. De actie was tevens bedoeld om steun te bieden aan de inwoners van de Poolse stad Proznan, waar in juni van dat jaar een opstand hard was neergeslagen door de Sovjet-Unie. In het begin was de demonstratie vreedzaam, maar de sfeer sloeg al snel om en werd grimmiger. Duizenden inwoners van de Hongaarse hoofdstad hadden zich inmiddels aangesloten bij de betogers.


Start van een revolutie


De opstandelingen haalden vlaggen met het staatswapen naar beneden en vernielden communistische emblemen en ornamenten. Op het Heldenplein in het centrum van Boedapest werd het levensgrote beeld van Josef Stalin omvergehaald. Na een toespraak van de partijleider van het communistische bewind, Erno Gero, waarin hij de opstandelingen volksvijanden noemde, brak de chaos pas echt uit. Het leger deelde wapens uit aan de betogers die hier vervolgens mee in het rond begonnen te schieten. De Sovjettroepen die aanwezig waren in de stad, waren gedwongen Boedapest te verlaten. Een dag na het begin van de opstand drongen de opstandelingen het parlement binnen en dwongen ze de communistische regering af te treden. Imre Nagy werd de nieuwe premier. Hongarije kondigde aan een neutrale status te hanteren om zo de Sovjet-Unie geen reden te geven om zich bedreigd te voelen en gezichtsverlies te voorkomen. De revolutie leek een succes te worden.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Sovjetinval in Hongarije


De Sovjet-Unie zat echter totaal niet te wachten op een neutraal Hongarije aan de Sovjetgrens. Bovendien bestond er de kans dat het land in Westerse invloedssfeer zou komen. Op 4 november vielen Sovjettroepen Hongarije binnen, waarna de opstand met geweld werd neergeslagen en de machtspositie van de communisten werd hersteld. De Hongaarse opstand kostte aan duizenden mensen het leven en een groot deel van de opstandelingen werd gevangengenomen of geëxecuteerd.  

Bronnen



Afbeelding


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!