Immigratie in Nederland

Immigratie in Nederland

Ik denk eerlijk gezegd dat half Nederland zich zou schamen als ze die filmpjes zouden zien

Aldus schrijver Rodaan Al Galidi over de filmfragmenten in de Nederlandse inburgeringscursus. De auteur, die afgelopen maand nog de Europese Unie-prijs voor de letteren won, slaagde er niet in de verkorte versie van de Nederlandse inburgeringstoets met succes te doorlopen. Galidi verbaasde zich vooral over het soort vragen dat er werd gesteld: “'Niets over Van Gogh, de Nachtwacht, molens, de Dam, grachten of Sint Maarten”, maar voornamelijk vragen en filmfragmenten over  “Mo en Amal” die een huis willen kopen of een uitkering krijgen. De van oorsprong Irakese schrijver moet nu alsnog een volledige inburgeringscursus gaan volgen.

Vanwege de religieuze tolerantie en de economische welvaart trekt Nederland al sinds de zestiende eeuw vele immigranten aan. Toch werden er gedurende het grootste deel van deze periode nooit enige eisen gesteld aan de vestiging van deze immigranten in Nederland. De eerste Nederlandse immigratieregels deden pas hun intrede in 1935, toen grote groepen Joden het nazistische Duitsland ontvluchtten.  Nederland verkeerde zelf in crisistijd en besloot daarom niet alle Joodse immigranten op te nemen. Alleen als de vluchtelingen konden bewijzen dat ze in hun thuisland echt gevaar liepen, werden ze toegelaten.

Aan dit terughoudende immigratiebeleid kwam een einde in de jaren ’60, toen er door de economische welvaart ineens een arbeiderstekort ontstond. Er werden massale wervingsacties onder Turken en Marokkanen opgezet om hen naar Nederland te halen. Omdat het de bedoeling was dat de ‘gastarbeiders’ na verloop van tijd weer terug zouden keren, was er vaak geen sprake van enig integratiebeleid. Toen veel immigranten echter besloten te blijven, werd in 1973 toch besloten om de immigratie voortaan te beperken. Sindsdien worden er steeds strengere eisen gesteld aan vluchtelingen en immigranten die zich willen vestigen in Nederland.

Leestip:

Immigratie in NederlandHet land van herkomst – Perspectieven op verbondenheid met Marokko, 1960-2010
Auteur: Nadia Bouras
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087043230
Winkelprijs: €30,-

Bestel Het land van Herkomst

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.