Heilige Tekakwitha

Kateri Tekakwitha: eerste Indiaanse heilige

"Sint Kateri, beschermster van Canada en eerste Indiaanse heilige, wij vertrouwen u in de vernieuwing van het geloof in de ‘First Nations’ en heel Noord-Amerika!"

Aldus paus Benedictus XVI in 2012 bij de heiligverklaring van Kateri Tekakwitha. Tekakwitha (1656-1680) is de eerste Indiaan die heilig is verklaard door de Rooms-katholieke Kerk. Tekakwitha, bijgenaamd de ‘Lelie der Mohikanen’, werd na haar bekering tot het christendom uitgestoten door haar stam, waarna ze naar Canada vluchtte en de rest van haar leven als kluizenaar doorbracht.

Kateri Tekakwitha werd rond 1656 geboren in Ossernon in het land van de Iroquois, wat tegenwoordig in de Amerikaanse staat New York ligt. Haar vader Kenneronkwa was een stamhoofd van de Mohikanen en haar moeder Tagaskouita was een christelijke Algonkin. Na de dood van haar ouders bij een uitbraak van de pokken werd Tekakwitha geadopteerd door haar oom.

Tekakwitha laat zich dopen

Tekakwitha leefde in een tijd dat de Mohikanen regelmatig in contact kwamen met Nederlandse en Franse kolonisten. Na een aanval van de Fransen in 1666 werden de Mohikanen, als onderdeel van het vredesakkoord, gedwongen Jezuïeten in hun dorpen toe te laten. Nadat Tekakwitha al eerder in contact was gekomen met deze monniken bestudeerde zij in de lente van 1675 christelijke boeken met Vader Jacques de Lamberville, waarna zij zich op 18 april 1676 liet dopen.

Na haar bekering werd zij al snel vijandelijk behandeld door andere Mohikanen. Zij beschuldigden haar van hekserij en promiscuïteit, waarna Vader Lamberville haar aanraadde naar Kahnawake, een dorp van de Jezuïeten ten zuiden van het huidige Montreal in Canada, te vluchten. Hier aangekomen leefde Tekakwitha vol toewijding aan God en in kuisheid, waarbij zij vaak aan zelfkastijding deed om de zonden van haar volk uit te wissen.

Wonderen door Kekakwitha

Na haar dood op 17 april 1680 werden verschillende wonderen en geneeskundige krachten aan Tekakwitha toegeschreven. Zo zouden na haar overlijden de pokkenlittekens op haar gezicht verdwenen zijn en zouden een aantal nonnen en monniken haar geest hebben gezien. Een stuk hout van haar kist genas in de 18e eeuw een jongetje van de pokken en zelfs in 2006 zou een bot van Tekakwitha nog een Indiaans jongetje hebben genezen van een vleesetende bacterie.

Vanwege deze wonderen, en haar algehele vroomheid, werd Kateri Tekakwitha in 1980 al zalig- en op 21 oktober 2012 heilig verklaard. Bij de ceremonie werden zes anderen (Jacques Berthieu, Giovanni Battista Piamarta, Marianne Anna Cope, Carmen Salles Y Barangueras, Maria Schäffer en Pedro Calunsgod) ook heilig verklaard.

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.