Koningsdag immaterieel erfgoed

Koningsdag erkend als immaterieel erfgoed

Vandaag (1 oktober) start de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland met honderden activiteiten rond het thema Vorst & Volk. Het startsein wordt gegeven op Paleis Soestdijk. ‘Koningsdag’ wordt bij die gelegenheid, als eerste nationale feestdag, geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Koningsdag wordt Immaterieel Erfgoed

De viering van de verjaardag van het staatshoofd is in Nederland een levendige traditie. Het feest wordt gevierd door jong en oud en past daarom uitstekend op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Efgoed in Nederland waarop het nu een plaats heeft gekregen.

Nederland neemt deel aan het UNESCO verdrag ter bescherming van het immaterieel erfgoed. Hiervoor is de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in het leven geroepen waarvoor Nederlandse tradities voorgedragen kunnen worden. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen droeg Koningsdag voor. Zij maken zich sterk om deze traditie ook in de toekomst levensvatbaar te houden.

De coördinatie voor de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland ligt in handen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Geschiedenis Koninginnedag

Het vieren van de verjaardag van de koning is een traditie die teruggaat tot het eind van de negentiende eeuw, eerst als Prinsessedag vanaf 1885 en later als Koninginnedag, toen Wilhelmina koningin werd. Het koningschap verkeerde toen in een moeilijke periode na de niet bij iedereen populaire koning Willem III en met een nog minderjarige troonopvolgster Wilhelmina.

Koningin-Moeder Emma besloot tot een charme offensief. Koninginnedag ontwikkelde zich in de loop van de twintigste eeuw tot een waar volksfeest, ten tijde van Koningin Juliana gevierd door middel van een defilé bij Paleis Soestdijk en met het aantreden van Koningin Beatrix in de provincie met vrijmarkten en Oranjefeesten in alle delen van het Koninkrijk, inclusief de overzeese delen in het Caribische gebied waar deze nationale feestdag bijzonder populair is. Het feest heeft zich dus steeds weer ontwikkeld en zich aangepast aan de eisen van de tijd, zodat het altijd populair kon blijven.

Website wensenvoorkoningsdag.nl

Het Nederlands Openluchtmuseum en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed verzamelen tijdens de Maand van de Geschiedenis herinneringen aan Koninginnedag en wensen voor Koningsdag. Dat gebeurt op de website wensenvoorkoningsdag.nl en in het Nederlands Openluchtmuseum. Al deze herinneringen en wensen worden eind oktober aangeboden aan de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen én natuurlijk aan de Koning!

Maand van de Geschiedenis

Van 1 t/m 31 oktober 2013 vindt de tiende editie van de Maand van de Geschiedenis plaats. Een maand vol historische tentoonstellingen, lezingen, kinderactiviteiten, open dagen, rondleidingen, wandelingen, quizzen en meer.

Het complete programma is te vinden op maandvandegeschiedenis.nl. De Maand van de Geschiedenis is een project van het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met verschillende partners.

Meer weten over de tradities rondom Koningsdag? In ons dossier over Koningsdag lees je alles over dit feest.

Afbeelding

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!