Home » Reportage
Dossier koningsdag

Dossier: de geschiedenis van Koningsdag

Het is koningsdag! De verjaardag van Koning Willem-Alexander wordt door het hele land gevierd. Op veel plekken brengen mensen hun waren aan de man op de vrijmarkt, op grote festivals wordt gedanst en overal zie je veel rood-wit-blauw en oranje. Maar waar komen al die tradities rondom Koningsdag vandaan? Koningsdag is bij uitstek een volksfeest dat altijd in ontwikkeling is geweest. Hoe ziet de geschiedenis van Koningsdag er uit?

Van prinsessedag tot koningsdag

Aan het eind van de 19e eeuw groeide de verjaardag van prinses Wilhelmina uit tot nationale feestdag. De verjaardag van toen nog prinses Wilhelmina waren een mooie gelegenheid om de eenheid van de natie en het volk wat extra luister bij te zetten. Utrecht was het toneel van de festiviteiten, maar de prinses was zelf echter niet bij het feest aanwezig. Langzaam groeide de verjaardag van de monarch echter uit tot een groot volksfeest.

Lees meer over de ontwikkeling van Koningsdag

Het ontstaan van de vrijmarkt

Al vanaf 1971 wordt er op Koninginnedag een vrijmarkt gegeven. Jong en oud, allen vaak gehuld in oranje kleding, doen mee. Iedereen gaat al vroeg op om een plekje te bemachtigen voor hun matje in het centrum. Hoe is deze traditie ontstaan?

Lees meer over de geschiedenis van de vrijmarkt

Dossier koningsdag

De lintjesregen 

Niet alleen de koning wordt tijdens koningsdag in het zonneetje gezet, de dag voor Koningsdag is ook voor veel ‘gewone’ burgers een bijzondere dag. Zij ontvangen die dag een koninklijke onderscheiding. Waar staan die ‘lintjes’ voor en waar komen ze vandaan?

Lees meer over de lintjesregen

Koningsdag als immaterieel erfgoed

Dat koningsdag een echte Nederlandse traditie is geworden, blijkt wel uit het feit dat Koningsdag, met alle tradities en feesten die erbij horen in 2013 als eerste Nederlandse volksfeest is erkend als Nederlands immaterieel erfgoed.

Lees meer over Koningsdag als immaterieel erfgoed

Koning Willem-Alexander

Middelpunt van Koningsdag is natuurlijk koning Willem-Alexander. Ooit was hij bekend –of berucht- als Prins Pils, maar ondanks die bedenkelijke bijnaam geniet hij inmiddels een reputatie als een betrokken koning. 

Lees meer over het leven van Koning Willem-Alexander

afbeelding

 

Meer inspiratie

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!